Informacija

Kas tai per voras? BOLIVIJA

Kas tai per voras? BOLIVIJA


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Buvau Cobijoje, šiaurinėje Bolivijoje, ir šie vorai kabėjo aplink lempos stulpą. Jų buvo per 100. Nuotrauka nebloga, bet galiu jas apibūdinti:

  • Jie buvo juodi su šviesiai mėlynomis juostelėmis ant kūno, o kojos buvo juodos ir geltonos spalvos. Jie sudarė didelį X su savo kojomis.

Ar kas nors žino, kokie tai vorai?


Dydis, forma ir kojų išdėstymas, kai jis kabo aukštyn kojomis tinkle, pažymi, kad šis voras yra Argiope, kaip minėta anksčiau. Didelė balta juosta priekinėje pilvo dalyje rodo A. argentata, tačiau nuotrauka pakankamai neryški, kad kai kurie iš tų vorų gali būti A. trifasciata. Mielai priskirčiau jį kaip Argiope rūšį, tikėdamasis, kad bus daugiau ir artimesnių šio tvarkingo ir visiškai nekenksmingo (žmonėms) voro nuotraukų.

https://bugguide.net/node/view/2033


Ginkluoti vorai Phoneutria Perty (Arachnida: Araneae: Ctenidae) 1

Gentis Phoneutria Jį atstovauja aštuonios vorų rūšys, kurios natūraliai aptinkamos tik Centrinėje ir Pietų Amerikoje: Phoneutria boliviensis (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria fera Perty, Phoneutria reidyi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria nigriventer (Keyserling), Phoneutria keyserlingi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria pertyi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria eikstedtae Martinsas ir Bertanis, ir Phoneutria bahaiensis Simo ir Brescovit (Simo ir Brescovit 2001, Vetter ir Hillebrecht 2008). Bendrai ši grupė vadinama daugeliu bendrų pavadinimų, įskaitant ginkluotus vorus, Brazilijos klajojančius vorus ir bananų vorus angliškai kalbančiose šalyse. Brazilijoje jie žinomi kaip „aranha armadeira“, o tai reiškia ginkluotą vorą (Martins ir Bertani 2007).

Phoneutria yra naktiniai medžiotojai, kurie aktyviai ieško maisto ir įveikia grobį su stipriais nuodais, o ne pasikliauja tinklu gaudydami grobį. Genties nariai yra vieni iš mediciniškai svarbiausių vorų pasaulyje (Vetter ir Isbister 2008). Phoneutria rūšys yra dideli vorai, kurie energingai ginasi iškilus grėsmei. Jų nuodai susideda iš peptidų ir baltymų mišinio, kurie kartu veikia kaip stiprus neurotoksinas žinduoliams (Richardson ir kt., 2006). Daugumoje vorų nuodai yra grobio sutramdymo būdas. Tačiau į Phoneutria, nuodai galėjo išsivystyti, kad atliktų gynybinę funkciją nuo žinduolių (Vetter ir Isbister 2008). Farmakologiniu požiūriu jų nuodai buvo plačiai ištirti, o jų komponentai gali būti naudojami medicinoje ir žemės ūkyje (Gomez ir kt., 2002, Martin-Moutot 2006). Phoneutria vorai turi didelę medicininę reikšmę, nes kai kurios rūšys, be stiprių nuodų, aptinkamos dideliu tankiu apgyvendintose vietovėse ir aplink jas savo gimtosiose vietose. Retkarčiais jie netyčia importuojami gabenant produktus iš Centrinės ir Pietų Amerikos už gimtosios arealo ribų (Vetter ir Hillebrecht 2008, Vetter ir kt., 2014).


Kas tai per voras? BOLIVIJA – biologija

Gentis Phoneutria Jį atstovauja aštuonios vorų rūšys, kurios natūraliai aptinkamos tik Centrinėje ir Pietų Amerikoje: Phoneutria boliviensis (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria fera Perty, Phoneutria reidyi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria nigriventer (Keyserling), Phoneutria keyserlingi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria pertyi (Pikardas-Kembridžas), Phoneutria eikstedtae Martins ir Bertani ir Phoneutria bahiensis Simo ir Brescovit (Simo ir Brescovit 2001, Vetter ir Hillebrecht 2008). Bendrai ši grupė vadinama daugeliu bendrų pavadinimų, įskaitant ginkluotus vorus, Brazilijos klajojančius vorus ir bananų vorus angliškai kalbančiose šalyse. Brazilijoje jie žinomi kaip &ldquoaranha armadeira&rdquo, kuris verčiamas kaip ginkluotas voras (Martins ir Bertani 2007).

Figūra 1. Suaugęs vyras Phoneutriasp. iš Madre de Dios, Peru, rastas palapinėje. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Phoneutria yra naktiniai medžiotojai, kurie aktyviai ieško maisto ir įveikia grobį su stipriais nuodais, o ne pasikliauja tinklu gaudydami grobį. Genties nariai yra vieni mediciniškai svarbiausių vorų pasaulyje (Vetter ir Isbister 2008). Phoneutria rūšys yra dideli vorai, kurie energingai ginasi iškilus grėsmei. Jų nuodai susideda iš peptidų ir baltymų mišinio, kurie kartu veikia kaip stiprus neurotoksinas žinduoliams (Richardson ir kt., 2006). Daugumoje vorų nuodai yra grobio sutramdymo būdas. Tačiau į Phoneutria, nuodai galėjo išsivystyti, kad atliktų gynybinę funkciją nuo žinduolių (Vetter ir Isbister 2008). Farmakologiniu požiūriu jų nuodai buvo plačiai ištirti, o jų komponentai gali būti naudojami medicinoje ir žemės ūkyje (Gomez ir kt., 2002, Martin-Moutot 2006). Phoneutria vorai turi didelę medicininę reikšmę, nes kai kurios rūšys, be stiprių nuodų, aptinkamos dideliu tankiu apgyvendintose vietovėse ir aplink jas savo gimtosiose vietose. Retkarčiais jie netyčia importuojami gabenant produktus iš Centrinės ir Pietų Amerikos už jų gimtosios paplitimo vietos ribų (Vetter ir Hillebrecht, 2008, Vetter ir kt., 2014).

Sinonimija (Atgal į viršų)

Gentis Phoneutria Perty iš pradžių aprašė 1833 m. ir apėmė dvi rūšis. Vėlesniame amžiuje įvairūs autoriai perkėlė į Phoneutria rūšys tarp genčių Phoneutria ir Ctenus. 1936 m. Phoneutria atkūrė Mello-Leitao (Simo ir Brescovit 2009 m.) Phoneutria šiuo metu yra aštuonios rūšys (Vetter ir Hillebrecht 2008).

Platinimas (į viršų)

Phoneutria yra neotropinių (Vakarų pusrutulio atogrąžų) gentis, užimanti didžiąją dalį šiaurinės Pietų Amerikos dalies, turinti vieną rūšį, Phoneutria boliviensis besitęsianti į Centrinę Ameriką. Yra įrašų apie Phoneutria rūšys iš Brazilijos, Kolumbijos, Ekvadoro, Peru, Surinamo, Gajanos, šiaurinės Argentinos, Urugvajaus, Paragvajaus, Bolivijos, Meksikos, Panamos, Gvatemalos ir Kosta Rikos (Simo ir Brescovit 2001, Vetter ir Hillebrecht 2008). Gentyje, Phoneutria boliviensis yra labiausiai paplitęs, jo geografinis diapazonas tęsiasi nuo Centrinės Amerikos pietų iki Argentinos. Phoneutria bahiensis geografinis paplitimas yra ribotas ir aptinkamas tik Brazilijos Bahijos ir Espirito Santo valstijų Atlanto miškuose. Ši rūšis laikoma būdinga (tik Brazilijoje) ir dėl siauro paplitimo yra įtraukta į Brazilijos aplinkos apsaugos ministerijos Raudonąjį nykstančių rūšių sąrašą (Dias ir kt., 2011).

Aprašymas (į viršų)

Phoneutria rūšys yra dideli ir tvirti Ctenidae šeimos vorai, kurie paviršutiniškai primena didelius vilkinius vorus. Šių vorų kūno ilgis svyruoja nuo 17 iki 48 mm, o kojų ilgis gali siekti 180 mm (Martins ir Bertani 2007). Bendra kūno ir kojų nugaros spalva yra šviesiai ruda, ruda arba pilka (1 ir 2 pav). Kai kuriose rūšyse ant pilvo yra dvi išilginės linijos su šviesiai spalvotomis dėmėmis (Simo ir Brescovit 2001). Rūšyje pilvo spalva ir raštas gali skirtis ir yra prastas pobūdis, leidžiantis atskirti rūšis.

2 pav. Vadovas a Phoneutria sp. voras Prancūzijos Gvianoje su raudonais chelicerais ir geltonais plaukais apatinėje priekinių kojų pusėje. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Kūnas ir kojos Phoneutria rūšys yra padengtos trumpais rudais iki pilkšvais plaukeliais (Lucas 1988). Daug rūšių (Phoneutria boliviensis, Phoneutria fera, Phoneutria keyserlingi ir Phoneutria nigriventer) turi ryškiai raudonus plaukus ant šelicerių (veido struktūros, tiesiai virš ilčių, 3 pav) ir matomos juodos ir geltonos arba baltos juostos apatinėje dviejų priekinių kojų porų pusėje (4 pav). Tačiau spalva nėra naudinga rūšims atskirti. Raktai į rūšį Phoneutria yra Simo ir Brescovit (2001) bei Martins ir Bertani (2007) ir į juos reikėtų kreiptis, jei reikia specifinių identifikacijų (Vetter ir Hillebrecht, 2008).

3 pav. Suaugusi moteris Phoneutria ilsisi ant palmės lapo Madre de Dios mieste, Peru. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

4 pav. Daugelis Phoneutria rūšys turi raudonas cheliceras (struktūras po akimis, kuriose laikomos iltys) ir kontrastingos geltonos ir juodos arba baltos ir juodos spalvos apatinėje priekinių kojų dalyje, kurios rodomos, kai vorui gresia pavojus. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Tankios skopulės (plaukų šepečiai) ant pedipalpų (į kojas panašūs priedai šalia burnos) ir sudėtingas grėsmės rodymas yra šios genties diagnostinės savybės (Lucas 1988, Martins ir Bertani 2007). Phoneutria rūšys primena genties vorus Cupiennius Simonas. Kaip Phoneutria, Cupiennius yra Ctenidae šeimos narys, tačiau iš esmės nekenksmingas žmonėms. Kadangi abi gentys buvo aptiktos produkcijos ar krovinių siuntose, esančiose už jų gimtosios zonos ribų, svarbu jas atskirti. Cupiennius rūšys atsitiktinai importuojamos į Šiaurės Ameriką ir Europą.

Šios genties vorų siuntose aptinkama daug daugiau nei Phoneutria rūšis. Vetter ir kt. (2014) patvirtino tik septynis atsitiktinius importus Phoneutria rūšių per 80 metų laikotarpį, palyginti su 39 patvirtintais atsitiktiniu importu Cupiennius rūšių per tą patį laikotarpį. 5–7 paveikslai pateikti du Cupiennius rūšis, Cupiennius getazi Simonas (5 ir 6 pav.) ir Cupiennius coccineus, (Pikardas-Kembridžas) (7 pav.) kurie buvo aptikti krovinių siuntose už jų gimtojo arealo ribų. Cupiennius getazi galima atpažinti pagal juodus taškus baltame fone dviejų priekinių kojų porų apačioje (6 pav.). Cupiennius coccineus galima nustatyti pagal ryškiai raudoną dviejų priekinių kojų porų apatinę dalį. Norėdami atskirti šias gentis, žr. Vetter ir Hillebrecht (2008) papildomų morfologinių požymių ir geografinės kilmės santrauką. Vetter ir kt. (2014) yra raktas į vorų rūšis, kurios dažniausiai aptinkamos kroviniuose ir gabenamos už savo vietinių arealo ribų. Idealiu atveju egzempliorių, aptiktų importuotoje produkcijoje ar krovinyje, identifikavimas, įtariamas a Phoneutria rūšis turėtų nustatyti specialistas.

5 pav. Cupiennius getazi Simonas (Ctenidae), glaudžiai susijusi, bet iš esmės nekenksminga rūšis, kuri dažnai klaidinga Phoneutria. Šios rūšies patelių kūno spalva yra įvairi, kai kurios įgauna rūdžių, o kitos rudos spalvos. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

6 pav. Cupiennius getazi Simoną (Ctenidae) galima atpažinti iš juodų dėmių baltame fone priekinės kojų poros apačioje (įdėta). Nuotrauka Harlan Gough, Floridos universitetas.

7 pav. Cupiennius coccineus Pickard-Cambridge (Ctenidae) yra dar viena glaudžiai susijusi rūšis, kurią galima supainioti Phoneutria importuota produkcija iš Centrinės Amerikos. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Gyvenimo ciklas ir biologija (į viršų)

Phoneutria rūšių, tik brazilų gyvavimo ciklas Phoneutria nigriventer yra gerai žinomas. Išsami informacija apie Phoneutria gyvavimo ciklas gali skirtis priklausomai nuo rūšies ar geografinės vietos. Brazilijoje, Phoneutria nigriventer patinai plačiai klajoja ieškodami patelių kovo–gegužės mėn., ty tuo metu, kai įvyksta daugiausia žmonių apsinuodijimo atvejų (Herzig ir kt., 2002). Bucherl (1969) pranešė, kad poravimasis vyksta balandžio ir gegužės mėnesiais. Vėliau kiaušiniai dedami ir dedami į maišelius, kuriuos nešioja patelė. Vorų patelės gali turėti iki keturių kiaušinių maišelių, kuriuose bendrai yra daugiau nei 3000 kiaušinių. Nesubrendęs Phoneutria nigriventer gali sugauti grobį iš karto išėjus iš kiaušinėlio maišelio. Kai vorai auga, jie turi išsilydyti arba išmesti savo egzoskeletą, kad galėtų toliau augti.

Priklausomai nuo temperatūros ir suvartoto maisto kiekio, pirmaisiais metais nesubrendęs voras išlydys nuo penkių iki dešimties. Kai jie bręsta, lydymosi dažnis mažėja. Antraisiais metais augantys vorai išsilydys nuo trijų iki septynių kartų. Trečiaisiais metais Phoneutria nigriventer tirpsta tik du tris kartus. Po vieno iš šių išlydimų vorai paprastai tampa lytiškai subrendę. Nelaisvėje, Phoneutria nigriventer galioja iki šešerių metų (Bucherl 1969). Kaip Phoneutria vorai subręsta, jų nuoduose esantys baltymai keičiasi ir tampa vis mirtingesni stuburiniams gyvūnams (Herzig ir kt., 2004).

Susidūrę su potencialiu plėšrūnu, visi genties nariai demonstruoja būdingą grėsmę (Martins ir Bertani 2007) (8 pav). Phoneutria vorai yra labiau linkę išlaikyti savo poziciją, o ne trauktis (Lucas 1988). Voras stovi ant dviejų užpakalinių kojų porų, o kūnas nukreiptas beveik statmenai žemei. Dvi poros priekinių kojų yra pakeltos į viršų ir laikomos virš kūno, o tai rodo ryškiaspalvę apatinę kojų dalį. Voras siūbuoja kojomis į šonus ir pasislenka grėsmės judesių link, o ant kojų rodo iltis ir šerius.

8 pav. Būdingas grėsmės rodymas Phoneutria rūšis. Susidūręs su potencialiu plėšrūnu, Phoneutria vorai užima pozą, dėl kurios voras atrodo daug didesnis, o apatinėje priekinių kojų dalyje rodomos kontrastingos spalvos. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Phoneutria vorai yra naktiniai medžiotojai, kurie nekonstruoja tinklų, kad gaudytų grobį. Jie minta kitais bestuburiais ir mažais stuburiniais gyvūnais, pavyzdžiui, varlėmis (Pacheco ir kt., 2016, Foerster ir kt., 2017). Phoneutria boliviensis kartais sugautą grobį apvynioja šilku, pritvirtindamas prie substrato, dažniausiai vertikalaus ešerio (Hazzi 2014). Per dieną, Phoneutria vorai ieško prieglobsčio augmenijoje, medžių plyšiuose ar termitų piliakalniuose. Genties rūšys aktyviai maitinasi nariuotakojų ir smulkių stuburinių grobiu pomiškyje ir žemėje. Kai kurios rūšys medžioklei dažnai naudoja stambialapius augalus, pavyzdžiui, palmes. Torres-Sanchez ir Gasnier (2010) iškelia hipotezę, kad tai leidžia nesubrendusiems vorams išvengti didesnių vorų, kurie yra potencialūs plėšrūnai ant žemės, tuo pačiu suteikiant galimybę geriau pajusti artėjančio plėšrūno vibracijas.

Medicininė svarba (į viršų)

Visame pasaulyje yra apie 40 000 aprašytų vorų rūšių, kurių dauguma grobiui sutramdyti naudoja nuodus. Iš jų labai nedaugelis yra mediciniškai svarbūs žmonėms. Apskaičiuota, kad iki 2000 m. vorai per metus miršta mažiau nei 200 visame pasaulyje (Nentwig ir Kuhn-Nentwig, 2013). Vienam milijonui žmonių per metus vorai nužudo nuo 0,02 iki 0,04 žmogaus. Palyginimui, gyvatės ir skorpionai kasmet sukelia atitinkamai 20 ir 0,1–1,4 mirties atvejų milijonui žmonių. Medicininiu požiūriu svarbiausi vorai yra našlių vorai (Latrodectus, Theridiidae), atsiskyrėliniai vorai (Loxosceles, Sicariidae), Australijos piltuvinio tinklo vorai (Atrax ir Hadronyche, Hexathelidae) ir ginkluoti vorai (Phoneutria, Ctenidae) (Vetter ir Isbister 2008). Per pastaruosius tris dešimtmečius nebuvo patvirtintų mirčių dėl našlių vorų, Australijos piltuvinio tinklo vorų ar ginkluotų vorų apsinuodijimo (Nentwig ir Kuhn-Nentwig 2013). Tarp atsiskyrėlių vorų įkandimai yra lengvai klaidingai diagnozuojami, todėl sunku nustatyti jų įkandimų skaičių. Nepaisant mažo mirties atvejų, priskiriamų šiems taksonams visame pasaulyje, šių grupių rūšių įkandimai, įskaitant Phoneutria, gali būti rimta ir dažnai reikia medicininio gydymo.

Kaip ir kitiems medicininės svarbos vorams, nuodai per iltis įšvirkščiami į grobį arba į potencialius plėšrūnus.9 pav). Nuodus gamina liaukos, esančios chelicerose (veido struktūrose, tiesiai virš ilčių). Nuodai iš Phoneutria vorai susideda iš baltymų ir peptidų mišinio, kurie yra aktyvūs prieš bestuburių ir stuburinių gyvūnų nervų sistemas (Gomez ir kt., 2002). Tarp genties rūšių nuodų sudėtis ir stiprumas skiriasi Phoneutria nigriventer ir Phoneutria keyserlingi turintys ypač stiprių nuodų (Vetter ir Hillebrecht 2008). Nors šie ir kiti Phoneutria rūšys pirmiausia siejamos su miškingomis buveinėmis, Phoneutria nigriventer ir Phoneutria keyserlingi gali užimti buveines kaimo ir miesto vietovėse. Abi rūšys taip pat dažnai aptinkamos žmonių būstuose, kur jos grobia tarakonus ir kitus kenkėjų nariuotakojus. Dėl to įkandimai nuo šių ir kitų Phoneutria rūšys yra dažnos. Pavyzdžiui, 2006 m. vien Brazilijoje buvo gydyti 2 687 apsinuodijimo atvejai (Bucaretchi ir kt., 2008).

9 pav. Iš arti matyti iltys, šeliceriai (atkreipkite dėmesį į rausvus plaukus) ir delnai Phoneutria rūšis. Nuotrauka Lawrence'o Reeveso, Floridos universiteto.

Per pastaruosius 100 metų buvo priskirta 10 mirčių Phoneutria vorų, daugiausia tarp jaunų žmonių (Nentwig ir Kuhn-Nentwig 2013). Palyginimui, pranešama apie panašius vorų našlių ir Australijos piltuvinio tinklo vorų mirčių skaičius. Nors mirtingumo atvejai žinomi, daugeliu atvejų (90 proc.) Phoneutria Manoma, kad apsinuodijimas yra lengvas ir tik 0,5-3,3% diagnozuojama kaip sunkus arba sisteminis (Bucaretchi ir kt., 2008). Apsinuodijimo pasekmės yra stiprus skausmas, padažnėjęs širdies susitraukimų dažnis, arterinė hipertenzija, širdies sutrikimas, šokas, raumenų drebulys, priapizmas ir dažnas vėmimas (Gomez ir kt., 2002). Šie simptomai gali būti ypač ryškūs vaikams. Brazilijoje vidutinio sunkumo ir sunkūs apsinuodijimo atvejai (apie 3 proc. atvejų) gydomi vaistais nuo nuodų, bet kitaip gydomi simptomiškai (Bucaretchi ir kt., 2016).

Invenomation by Phoneutria vorai kelia pagrįstą susirūpinimą tik jų gimtosiose vietose. Šios rūšys yra paplitusios miškingose ​​buveinėse, bet taip pat užims apgyvendintas ir žemės ūkio vietoves, todėl jos liečiasi su žmonėmis.Nelaimingi atsitikimai ypač dažni bananų plantacijose, kur vorai dieną dažnai prieglobsčio ieško bananų kekėse. Toks elgesys leidžia jiems atsitiktinai patekti į sritis, esančias už natūralaus neotropinio paplitimo. Phoneutria rūšys buvo sulaikytos Europoje ir Šiaurės Amerikoje (Vetter ir Hillebrecht 2008, Vetter ir kt. 2014). Iš Phoneutria rūšis, Phoneutria boliviensis yra labiausiai paplitęs voras, sulaikytas tarptautinėse siuntose, iš dalies todėl, kad tai yra plačiausiai paplitusi rūšis. Daugelis bananų ir kitų žemės ūkio produktų siuntų yra kilę iš Centrinės Amerikos, kur ši rūšis aptinkama.

Palyginti su kitais Phoneutria rūšis, nuodai Phoneutria boliviensis yra mažiau stiprus, o apsinuodijimai paprastai būna lengvi (Vetter ir Hillebrecht, 2008). The Phoneutria rūšys su stipriausiais nuodais, Phoneutria nigriventer ir Phoneutria keyserlingi, nėra plačiai eksportuojami, nes pasitaiko Brazilijoje, kur didžioji dalis šalies bananų derliaus suvartojama vietoje. Be to, dauguma kitų Phoneutria rūšys aptinkamos retai apgyvendintuose Brazilijos ar Amazonės regionuose ir gamina nedaug tarptautiniu mastu parduodamų produktų. Vetter ir Hillebrecht (2008) taip pat įspėja dėl klaidingo identifikavimo Phoneutria su iš esmės nekenksminga gentis, Cupiennius. Cupiennius pasidalykite kai kuriais morfologiniais simboliais Phoneutria, įskaitant didelį kūno dydį ir raudonus plaukus ant chelicerae (kai kuriose rūšyse). Kaip Phoneutria, jie paplitę žemės ūkio aplinkoje, ypač bananų plantacijose.

Pasirinktos nuorodos (atgal į viršų)

  • Bucaretchi F, Bertani R, De Capitani EM, Hyslop S. 2016. Envenomation by klajojančių vorų (genties) Phoneutria). In: Gopalakrishnakone P. (redaktorius). Klinikinė toksikologija, Springeris, Berlynas, Vokietija.
  • Bucaretchi F, Mello SM, Vieira RJ, Mamoni RL, Souza MH, Antunes E, Hyslop S. 2008. Sistemingas apsinuodijimas, kurį sukelia klajojantis voras, Phoneutria nigriventer, su kiekybiniu cirkuliuojančių nuodų kiekiu. Clinical Toxicology 46: 885-889.
  • Bucherl W. 1969. Svarbiausių Pietų Amerikos vorų genčių biologija ir nuodai Phoneutria, Loxosceles, Lycosa, ir Latrodectus. American Zoologist 9: 157-159.
  • Dias MA, Simo M, Castellano A, Brescovit AD. 2011. Modeliavimo paskirstymas Phoneutria bahiensis (Araneae, Ctenidae): endeminis ir nykstantis voras iš Brazilijos. Zoologia 28: 432-439.
  • Foerster NE, Carvalho BHG, Conte CE. 2017. Predation on Hypsiboas bischoffi (Anura: Hylidae) pagal Phoneutria nigriventer (Araneae: Ctenidae) pietų Brazilijoje. Herpetologijos pastabos 10: 403-404.
  • Gomezas MV, Kalopothakis E, Guatimosim C, Prado MAM. 2002 m. Phoneutria nigriventer nuodai: toksinų kokteilis, kuris veikia jonų kanalus. Cellular and Molecular Neurobiology 22: 579-588.
  • Hazzi NA. 2014. Gamtos istorija Phoneutria boliviensis (Araneae: Ctenidae): buveinės, reprodukcinis elgesys, poembrioninis vystymasis ir grobio apvyniojimas. Journal of Arachnology 42: 303-310.
  • Herzig V, Ward RJ, dos Santos WF. 2002. Interseksualus Brazilijos &bdquoarmed&rdquo voro nuodų kitimas, Phoneutria nigriventer (Keyserling, 1891). Toxicon 40: 1399-1406.
  • Herzig V, Ward RJ, dos Santos WF. 2004. Ontogenetiniai pokyčiai in Phoneutria nigriventer (Araneae, Ctenidae) vorų nuodai. Toxicon 44: 635-640.
  • Lucas S. 1988. Vorai Brazilijoje. Toksikas. 26: 759-772.
  • Martin-Moutot N, de Haro L, dos Santos RG, Mori Y, Seagar M. 2006. Phoneutria nigriventer mažas omega-fontoksinas IIA: nauja priemonė, skirta anti-kalcio kanalų autoantikūnų tyrimams sergant Lamberto-Eatono miasteniniu sindromu. Neurobiology of Disease 22: 57-63.
  • Martins R, Bertani R. 2007. Brazilijos klajojančių vorų genties ne Amazonės rūšys Phoneutria Perty, 1833 (Araneae, Ctenidae), su naujų rūšių aprašymu. Zootaxa 1526: 1-36.
  • Nentwig W, Kuhn-Nentwig L. 2013. Žmonėms potencialiai mirtini vorų nuodai. p. 253-264. In Nentwig W (redaktorius). Voro ekofiziologija. Springeris, Berlynas, Vokietija.
  • Pacheco EO, Ferreira VG, Pedro FMSR, Santana DJ. 2016. Predation on Scinax crospedospilus (Anura: Hylidae) pagal Phoneutria nigriventer (Araneae: Ctenidae) Atlanto miško fragmente pietryčių Brazilijoje. Herpetologijos pastabos 9: 315-316.
  • Simo M, Brescovit AD. 2001. Neotropinių vorų genties peržiūra ir kladistinė analizė Phoneutria Perty, 1833 (Araneae, Ctenidae), su pastabomis apie susijusius Cteninae. Britų arachnologų draugijos biuletenis 12: 67-82.
  • Torres-Sanchez MP, Gasnier TR. 2010. Gausumo, buveinių naudojimo ir kūno dydžio struktūros modeliai Phoneutria reidyi ir P. fera (Araneae: Ctenidae) centriniame Amazonės miške. Journal of Arachnology 38: 433-440.
  • Vetter RS, Hillebrecht S. 2008. Skiriant dvi dažnai klaidingai identifikuojamas gentis (Cupiennius, Phoneutria) (Araneae: Ctenidae) stambių vorų, rastų Centrinės ir Pietų Amerikos krovinių siuntose. American Entomologist 54: 88-92.
  • Vetter RS, Crawford RL, Buckle DJ. 2014. Bananuose ir kituose tarptautiniuose kroviniuose rasti vorai (Araneae) pateikti Šiaurės Amerikos arachnologams identifikuoti. Medicinos entomologijos žurnalas 51: 1136-1143.
  • Vetter RS, Isbister GK. 2008. Medicininiai vorų įkandimų aspektai. Annual Review of Entomology 53: 409-429.

Autoriai: Lawrence'as E. Reevesas ir Jennifer L. Gillett-Kaufman, Floridos universiteto Entomologijos ir nematologijos skyrius.
Nuotraukos: Lawrence'as E. Reevesas ir Harlanas Goughas, Floridos universitetas.
Leidinio numeris: EENY 701
Paskelbimo data: 2018 m. vasario mėn

Lygių galimybių institucija
Teminiai būtybių redaktoriai ir koordinatoriai: dr. Elena Rhodes, Floridos universitetas


Gyvūnų įvairovės žiniatinklis

Juodosios vorinės beždžionės yra kilusios iš Pietų Amerikos, į šiaurę nuo Amazonės upės. Tiksliau, jų galima rasti Brazilijoje, Prancūzijos Gvianoje, Gajanoje ir Suriname. Mažos populiacijos taip pat buvo tiriamos Peru ir Bolivijoje. Gajanoje jie nekeliauja toliau į vakarus nei Essequibo upė. (McFarland Symington, 1988 Mittermeier ir kt., 2009 Painter ir kt., 1998)

Buveinė

Juodųjų vorinių beždžionių galima rasti tankiose miško buveinėse, kurios yra izoliuotos nuo žmonių populiacijų. Didžiąją savo laiko dalį jie praleidžia miško lajos vidurinėje ir viršutinėje dalyje, o vienas tyrimas parodė, kad apie 90 % laiko jie praleidžia viršutiniame lajose. Pageidautina buveinė paprastai apima miškus, kurių lajų aukštis viršija 25 m. Miško buveinės, besiribojančios su didelėmis upėmis, paprastai turi mažą gyventojų tankį, galbūt dėl ​​​​padidėjusio medžioklės spaudimo šiose vietose. (Mittermeier ir kt., 2009, Painter ir kt., 1998)

Fizinis aprašymas

Juodųjų vorinių beždžionių išvaizda nedaug skiriasi, tačiau patinai yra šiek tiek didesni už pateles. Patinų vidutinis galvos kūno ilgis (gyvūno ilgis, neįskaitant uodegos) yra 54,5 cm. Patelių vidutinis galvos kūno ilgis yra 54,0 cm. Patinų ir patelių vidutinis svoris yra atitinkamai 9,11 kg ir 8,44 kg. (Bearder ir kt., 2007 Mittermeier ir kt., 2009 Smock, 2008)

Juodosios vorinės beždžionės turi mažas galvas, palyginti su jų kūnu. Jie taip pat turi ilgas rankas ir kojas bei uodegą, kuri padeda išlaikyti pusiausvyrą judant per miško lają. Išskyrus veidą, rankas ir pėdas, jie yra padengti juodais plaukais, kurie yra ilgesni nei tipiško primato. (Bearder ir kt., 2007 Mittermeier ir kt., 2009 Smock, 2008)

  • Kitos fizinės savybės
  • endoterminis
  • homoioterminis
  • dvišalė simetrija
  • Seksualinis dimorfizmas
  • patinas didesnis
  • Vidutinė masė 7887,5 g 277,97 uncijos AnAge

Reprodukcija

Juodosios vorinės beždžionės pradeda piršlybą imtynes ​​ir žaisdamos su priešingos lyties atstovais. Toks elgesys dažnai apima garsus, tokius kaip urzgimas ir sunkus alsavimas, kartu su galvos purtymu. Kai patelės yra rujos metu, patinai užuodžia ir laižo potencialaus porininko lytinius organus. Patelės nustato savo poros pasirinkimą sėdėdamos ant konkretaus patino kelių. Jei jos pasirinktas porininkas nereaguoja iš karto, patelės išeina, o po kelių minučių pakartoja veiksmą. Gavusios atsakymą, patelės lieka sėdėti. Tada jos draugas sugriebia jos krūtinę ir apvynioja kojas ant jos, padėdamas pėdas tarp jos šlaunų. Patelės gali pasirinkti vieną porą rujos metu arba poruotis su trimis-keturiais skirtingais patinais per dieną per kiekvieną veisimosi ciklą. Juodosios vorinės beždžionės yra daugialypės, nes patinai ir patelės turi kelis veisimosi partnerius per kiekvieną veisimosi laikotarpį. (Mittermeier ir kt., 2009)

Palyginti su kitais primatais, juodosios beždžionės dauginasi labai lėtai, poruojasi kartą per 3–4 metus. Nėštumas paprastai trunka 7,5 mėnesio, todėl ne daugiau kaip keturi palikuonys, kurių vidutinis svoris yra 452,5 g. Per kiekvieną ciklą gimsta žymiai daugiau patelių nei patinų. Juodosios vorinės beždžionės yra savarankiškos 15–18 mėnesių ir pasiekia lytinę brandą maždaug 4–5 metų amžiaus. Sulaukę lytinės brandos, patinai dažnai lieka gimimo grupės nariais. Tačiau patelės išvyksta susirasti potencialių porų ir grįžta į savo gimdymo grupę gimdyti ir galbūt poruotis su savo gimdymo grupės patinais. Galiausiai, juodųjų vorinių beždžionių motinos linkusios daugiau investuoti į patinų palikuonis nei į pateles, o tai gali turėti įtakos patelės gebėjimui pasitraukti subrendus. (Lindenfors, 2002 m. Mittermeier ir kt., 2009 Symington, 1987 Symington, 1988)

  • Pagrindinės reprodukcinės savybės
  • iteroparous
  • gonochoriškas/gonochoristinis/dvimeilis (lytis atskirta)
  • seksualinis
  • gyvybingas
  • Veisimosi intervalas vidutiniškai kas 34,5 mėn
  • Veisimosi sezonas Suriname nuo balandžio vidurio iki birželio mėn. Kitose jų arealo dalyse poravimosi sezonas yra atsitiktinis.
  • Palikuonių skaičius diapazonas 4 (didelis)
  • Vidutinis palikuonių skaičius 1 AnAge
  • Vidutinis nėštumo laikotarpis 7,5 mėn
  • Vidutinis nėštumo laikotarpis 229 dienos AnAge
  • Vidutinis nujunkymo amžius 25,5 mėn
  • Laikotarpis iki nepriklausomybės nuo 15 iki 18 mėnesių
  • Amžiaus diapazonas lytinės ar reprodukcinės brandos metu (moterys) nuo 4 iki 5 metų
  • Amžiaus diapazonas lytinės ar reprodukcinės brandos metu (patinas) nuo 4 iki 5 metų

Juodosios vorinės beždžionės didžiąją savo jauno gyvenimo dalį praleidžia su motina. Pirmuosius 2–3 gyvenimo mėnesius naujagimiai priglunda prie motinos kūno ir apsivynioja uodega, o tai tęsiasi iki 4–5 mėnesių amžiaus. Nuo 6 iki 9 mėnesių jaunikliai linkę jodinėti ant mamos nugaros. Vis dar didžiąją laiko dalį praleidžiant mamos akivaizdoje (>90%), sulaukę 10 mėnesių jie pradeda savarankiškai tyrinėti savo aplinką. Per ateinančius 3 mėnesius jie tampa vis savarankiškesni, tačiau linkę likti maždaug 5 m atstumu nuo savo motinos, kai maitinasi ir ilsisi savarankiškai. 15–18 mėnesių amžiaus jie pradeda keliauti be mamos pagalbos. (Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

Tėvų investicijos yra minimalios. Tačiau patinai dažnai gina partnerius, o prieš poravimąsi gina teritorijas, kurios labiau pritraukia potencialius draugus. 4 metų amžiaus palikuonys patinai pradeda sekti suaugusius vyrus ir praleidžia mažiau laiko su savo motinomis. (Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

  • Tėvų investicijos
  • altricial
  • moterų tėvų priežiūra
  • prieš nujunkymą/išskridimą
    • aprūpinimas
      • Moteris
      • Moteris
      • aprūpinimas
        • Moteris
        • Moteris

        Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

        Seniausia nelaisvėje esanti juodoji beždžionė vora išgyveno 46 metus, tačiau retas gyvena iki 40. Seniausia patelė, kuri vis dar sekama gamtoje, yra 37,8 metų amžiaus. Nelaisvėje seniausia užfiksuota patelė gyveno 34 metus. (Allman ir kt., 1996 Lindenfors, 2002 de Magalhaes ir Costa, 2009)

        • Diapazono tarnavimo laikas
          Būsena: laukinė 37,8 (didelė) dienos
        • Diapazono tarnavimo laikas
          Statusas: nelaisvėje 46 (aukšti) metai
        • Vidutinė gyvenimo trukmė
          Statusas: laukinis 20,0 metų Maxo Plancko demografinių tyrimų institutas
        • Vidutinė gyvenimo trukmė
          Lytis: moteris
          Statusas: nelaisvėje 34,0 metų Maxo Plancko demografinių tyrimų institutas
        • Vidutinė gyvenimo trukmė
          Lytis: moteris
          Statusas: nelaisvėje 37,8 metų Maxo Plancko demografinių tyrimų institutas

        Elgesys

        Juodosios vorinės beždžionės retai bendrauja su kitomis primatų rūšimis, tačiau gyvena didelėmis 20–30 individų grupėmis. Dienos metu jie dalijasi į pogrupius keliaudami, maitindamiesi ir ilsėdamiesi. Nors pogrupio dydis vidutiniškai yra 2,4 individo, didžiausias užfiksuotas pogrupis buvo 9 asmenys. Atskiros patelės turi savo teritorijas grupėse, kuriose gyvena, ir labai retai bendrauja su kitomis patelėmis. Maitinimas ir kelionės užima atitinkamai 29 % ± 2 % ir 26 % ± 1 % jų dienos laiko biudžeto, o didžiąją laiko dalį jie praleidžia poilsiui (45 % ± 1 %). Didžioji dalis kelionių vyksta miško baldakimu siūbuojant į šakas ir nuo jų. Juodosios vorinės beždžionės ilsisi du kartus per dieną, paprastai nuo 08:00 iki 10:00 ir nuo 12:00 iki 14:30. Dėl sumažėjusio maisto prieinamumo sausuoju metų laiku poilsio laikotarpiai paprastai būna ilgesni. (Mittermeier ir kt., 2009 Symington, 1988)

        • Pagrindinis elgesys
        • medžių
        • skansorinis
        • dieninis
        • judrus
        • sėdimas
        • teritorinis
        • socialinis
        • Vidutinis teritorijos dydis 2,55 km^2

        Namų diapazonas

        Juodųjų vorinių beždžionių vidutinis nuotolis yra 2,55 km^2. Moterys, auginančios kūdikius, paprastai būna „pagrindinėje zonoje“, kuri sudaro 20–33 % viso jų grupės namų diapazono. Patinai daugiau laiko praleidžia keliaudami po savo teritoriją nei patelės, kurios daugiau laiko praleidžia maitindamosi. Patinai gina grupines teritorijas būdami labai balsingi ir agresyvūs potencialių konkurentų atžvilgiu. (Mittermeier ir kt., 2009 Symington, 1988)

        Bendravimas ir suvokimas

        Juodosios vorinės beždžionės bendrauja įvairiais būdais. Jie atpažįsta ir prisimena praeities santykius užuosdami arba laižydami vienas kito krūtinę ir lytinius organus. Jie balsu bendrauja tarpusavyje rėkdami, murmėdami, švilpdami ir lodami, o tai įspėja kitus apie plėšrūnus ir paaiškina, kur galima rasti maisto. Jie vizualiai bendrauja vienas su kitu, kasydamiesi krūtinę, purtydami medžių šakas, mėtydami daiktus nuo medžių, linkčiodami galvas, siūbuodami rankomis. (Cheney ir Seyfarth, 1990 Mittermeier ir kt., 2009 Smock, 2008)

        • Ryšio kanalai
        • vizualiai
        • lytėjimo
        • akustinis
        • cheminis
        • Suvokimo kanalai
        • vizualiai
        • lytėjimo
        • cheminis

        Maisto įpročiai

        Juodosios vorinės beždžionės maistą renka ne daugiau kaip 3 individų pogrupiuose, ypač sausuoju metų laiku, kai yra mažiau maisto. Drėgno sezono metu grupes paprastai sudaro dvi dominuojančios patelės ir iki devynių pavaldžių individų. Asmenys daug dažniau matomi kartu ir bendrauja drėgnuoju metų laiku. Sausuoju metų laiku viena dominuojanti patelė vadovauja grupei ieškant maisto ir prie jos prisijungia nedominuojanti patelė arba patinas. Juodosios vorinės beždžionės maitinasi pirmas dvi valandas po pabudimo ir paskutines dvi valandas prieš miegą. (Mittermeier ir kt., 2009 Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

        Juodosios beždžionės renkasi vaisius, kurių gausu drėgnuoju metų laiku (sausio-balandžio mėn.) ir sudaro apie 85,4 % jų raciono. Dėl to jie daugiau nei tris ketvirtadalius laiko praleidžia viršutiniame lajose ieškodami mėsingų uogų, kaulavaisių, ankštarų ir sudėtinių vaisių. Jie gali valgyti sveikus vaisius (40 % laiko) arba nukąsti išorinį sluoksnį ir nuryti vidinį vaisiaus audinį. Jie taip pat valgo lapus (9,5 %), gėles (2,5 %), subrendusias sėklas (1,8 %), šaknų ir grybų galiukus (0,7 %). Sausuoju metų laiku (birželio ir liepos mėn.), kai trūksta vaisių, jie praryja didesnį žiedų procentą ir gali vartoti medų, pūvančią medieną ar medžio žievę. Nors ir nėra pageidaujama, jie taip pat valgo vabzdžius, tokius kaip termitai ir vikšrai. Pageidaujamos medžių šeimos yra Sapotaceae ir Moraceae (suaugina pieniškas sultis ir mėsingus vaisius), Myristicaceae (duoda pirmenybę sėkloms) ir Mimosaceae (sumedėję krūmai ir medžiai). (Mittermeier ir kt., 2009 Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

        • Pirminė dieta
        • žolėdis
          • taupus žmogus
          • Gyvūnų maistas
          • vabzdžių
          • Augaliniai maisto produktai
          • lapai
          • šaknys ir gumbai
          • mediena, žievė ar stiebai
          • sėklos, grūdai ir riešutai
          • vaisių
          • gėlės
          • Kiti maisto produktai
          • grybelis
          • Maitinimosi elgesys
          • kaupia arba saugo maistą

          Plėšrumas

          Juodosios vorinės beždžionės yra gana didelės ir nėra dažnai grobiamos. Tačiau jų plėšrūnai yra jaguarai (Panthera onca), pumos (Puma concolor), ocelotai (Leopardus pardalis), margai (Leopardus wiedii) ir harpijos ereliai (Harpai harpyja). Žmonės taip pat tapo pagrindiniu šios rūšies plėšrūnu, sukeldami daugiau mirčių nei bet kuris iš jų natūralių plėšrūnų. (McFarland, 1986)

          • Žinomi plėšrūnai
            • jaguaras (Panthera onca)
            • puma (Puma concolor)
            • ocelotas (Leopardus pardalis)
            • margay (Leopardus wiedii)
            • erelis harpija (Harpia harpyja)
            • žmonės (Homo sapiens)

            Ekosistemos vaidmenys

            Juodosios vorinės beždžionės yra svarbūs įvairių medžių rūšių sėklų platintojai. Jie taip pat yra parazitinių kirminų (Tetrapetalonema marmosetae) ir parazitinių pirmuonių šeimininkai, sukeliantys specifinę primatų maliarijos formą (Plasmodium brasilianum). (Chazdon ir Whitmore, 2002 Dunn ir Lambrecht, 1963a Dunn ir Lambrecht, 1963b Lehman, 2000)

            Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

            Juodosios vorinės beždžionės medžiojamos kaip žvėriena dėl jų didelio dydžio ir didėjančios krūmų mėsos paklausos. Tačiau dėl mažėjančio populiacijos skaičiaus medžioklė gali būti neteisėta visose jų arealo dalyse Pietų Amerikoje. Bolivijoje, nors ir moksliškai neįrodyta, jų riebalai daugelį metų buvo naudojami kaip namų gynimo priemonė nuo reumato. Jie taip pat dažnai aptinkami zoologijos soduose. (Alves ir kt., 2010)

            Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

            Nėra žinomo neigiamo juodųjų vorinių beždžionių poveikio žmonėms.

            Apsaugos būklė

            Juodosios vorinės beždžionės įtrauktos į IUCN Raudonąjį sąrašą kaip pažeidžiamos. Šiuo metu gyventojų skaičius mažėja. Dėl miškų naikinimo, žmonių medžioklės ir lėto dauginimosi, juodosios beždžionės yra ypač jautrios tolesniam nykimui. (Mittermeier ir kt., 2009)

            • IUCN Raudonojo sąrašo pažeidžiamas
              Daugiau informacijos
            • IUCN Raudonojo sąrašo pažeidžiamas
              Daugiau informacijos
            • JAV federalinis sąrašas Specialaus statuso nėra
            • CITES II priedas
            • Mičigano valstijos sąrašas Specialaus statuso nėra

            Pagalbininkai

            Tessah Kanter (autorius), Radfordo universitetas, Karen Powers (redaktorius), Radfordo universitetas, Johnas Berini (redaktorius), gyvūnų įvairovės žiniatinklio darbuotojai.

            Žodynėlis

            gyvenantys pietinėje Naujojo pasaulio dalyje. Kitaip tariant, Centrinė ir Pietų Amerika.

            bendravimui naudoja garsą

            jaunikliai gimsta palyginti neišsivysčiusiose būsenose, kai kurį laiką po gimimo/išsiritimo negali savarankiškai maitintis, pasirūpinti savimi ar judėti. Paukščiuose nuogi ir bejėgiai išsiritę.

            Kalbama apie gyvūną, kuris gyvena medžiuose ir laipioja į medžius.

            kūno simetrija tokia, kad gyvūną vienoje plokštumoje galima padalyti į dvi veidrodinio atvaizdo puses. Gyvūnai, turintys dvišalę simetriją, turi nugaros ir pilvo puses, taip pat priekinius ir užpakalinius galus. Bilateria sinapomorfija.

            bendravimui naudoja kvapus ar kitas chemines medžiagas

            medžiaga, naudojama ligų diagnostikai, gydymui, švelninimui, gydymui ar prevencijai

            gyvūnai, kurie naudoja metaboliškai generuojamą šilumą kūno temperatūrai reguliuoti nepriklausomai nuo aplinkos temperatūros. Endotermija yra žinduolių sinapomorfija, nors ji galėjo atsirasti iš (dabar jau išnykusio) sinapsidės protėvio, fosilijų įrašuose šios galimybės neišskiriamos. Susilieja paukščiuose.

            tėvų globą atlieka moterys

            miško biomuose vyrauja medžiai, kitaip miško biomai gali labai skirtis kritulių kiekiu ir sezoniškumu.

            gyvūnas, kuris daugiausia minta vaisiais

            Gyvūnas, kuris minta daugiausia augalais ar jų dalimis.

            palikuonių gimsta daugiau nei vienoje grupėje (vados, sankabos ir kt.) ir kelis sezonus (ar kitais svetingais dauginimuisi laikotarpiais). Iteroparingi gyvūnai pagal apibrėžimą turi išgyventi kelis sezonus (arba periodinius būklės pokyčius).

            turintis galimybę judėti iš vienos vietos į kitą.

            vietovė, kurioje gyvūnas natūraliai randamas, regionas, kuriame jis yra endeminis.

            poligamijos rūšis, kai patelė poruojasi su keliais patinais, kurių kiekvienas taip pat poruojasi su keliomis skirtingomis patelėmis.

            atogrąžų miškuose, tiek vidutinio klimato, tiek atogrąžų miškuose, vyrauja medžiai, kurie dažnai sudaro uždarą baldakimą ir mažai šviesos pasiekia žemę. Taip pat gausu epifitų ir vijoklinių augalų. Krituliai paprastai neribojami, tačiau gali būti sezoniniai.

            reprodukcija, apimanti dviejų individų – patino ir patelės – genetinio indėlio derinimą

            bendrauja su kitomis savo rūšimis formuoja socialines grupes.

            deda maisto produktą į specialią vietą, kad vėliau būtų suvalgytas. Taip pat vadinamas „kaupimu“

            bendravimui naudoja prisilietimą

            gina namų arealo teritoriją, kurią užima vienas gyvūnas ar tos pačios rūšies gyvūnų grupė ir kuri yra laikoma atvira gynyba, demonstravimu ar reklama

            bendravimui naudoja regėjimą

            reprodukcija, kai apvaisinimas ir vystymasis vyksta moters kūne, o besivystantis embrionas gauna maistą iš patelės.

            Nuorodos

            Allman, J., A. Hakeem, M. Jones, M. Sandoval. 1996. Smegenys ir gyvenimo trukmė primatuose. Pp. 78-104 J Birren, red. Senėjimo psichologijos vadovas. Akademinė spauda.

            Alvesas, R., R. Barboza, W. Souto. 2010. Primatai tradicinėje liaudies medicinoje: pasaulio apžvalga. Mammal Review, 40 tomas / 2 leidimas: 155–180.

            Augspurger, C., S. Portnoy, S. Russo. 2006. Gyvūnų elgesio įtraukimas į sėklų išsklaidymo modelius: sėklų šešėlių pasekmės. Ecology Society of America, Vol. 87/ 12 leidimas: 3160-3174.

            Barrosas, R., J. Egozcue, F. Garcia, M. Garcia, M. Medeirosas, C. Nagamachi, J. Pieczarka, M. Ponsa. 1997. Beždžionių vorų spinduliavimas ir specifika, Ateles gentis, Citogenetiniu požiūriu. American Journal of Primatology, t. 42/3 leidimas: 167-178.

            Bearder, S., C. Campbell, A. Fuentes, K. Mackinnon, M. Panger. 2007. Primatai perspektyvoje. Niujorkas: Oksfordo universiteto leidykla.

            Chazdonas, R., T. Whitmore'as. 2002. Tropinių miškų biologijos pagrindai: klasikiniai dokumentai su komentarais. Čikaga: Čikagos universiteto leidykla.

            Cheney, D., R. Seyfarth. 1990. How Monkeys See the World: Inside the Mind of Other Species. Čikaga ir Londonas: University of Chicago Press.

            Dunn, F., F. Lambrecht. 1963. Apie kai kuriuos Pietų Amerikos primatų filarinius parazitus su Tetrapetalonema tamarinae n.sp. aprašymu. iš Peru Tamarin Marmoset, Tamarinus nigricollis. Helmintologijos žurnalas, 37/4: 261-286.

            Dunn, F., F. Lambrecht. 1963. Plasmodium brasilianum Gonder ir von Berenberg-Gossler šeimininkai, 1908. The Journal of Parasitology, 49/2: 316-319.

            Kinzey, W., M. Norconk. 1994. Neotropinio vaisingumo iššūkis: beždžionių vorų ir barzdotųjų sakių kelionių modeliai. American Journal of Primatology, t. 34/ 2 leidimas: 171-183.

            Lehman, S. 2000. Primatų bendruomenės struktūra Gajanoje: biogeografinė analizė. International Journal of Primatology, Vol.21/ Issue 3: 333-351.

            Lindenfors, P. 2002. Seksualiai antagonistinis pasirinkimas dėl primatų dydžio. Journal of Evolutionary Biology, 15/4: 595-607.

            Maas, M., L. Martin, A. Olejniczak. 2003. Emalio storis ir mikrostruktūra Pitheciin primatuose, su komentarais apie vidutinio mioceno Hominoid Kenyapithecus mitybos pritaikymą. Žmogaus evoliucijos žurnalas, t. 45 / 5 leidimas: 351-367.

            McFarland Symington, M. 1988. Maisto konkursas ir šėrimo vakarėlio dydis juodojoje beždžionėje. JSTOR:Behaviour , Vol.105 / Issue 1/2: 117-134.

            McFarland, M. 1986. Ekologiniai dalijimosi ir sintezės socialumo veiksniai Ateles ir Pan. Pp. 181-190 J Else, P Lee, eds. Primatų ekologija ir apsauga . Didžioji Britanija: Cambridge University Press.

            Mittermeier, R., A. Rylands, J. Boubli. 2009. "Ateles paniscus" (On-line). IUCN Raudonasis nykstančių rūšių sąrašas. Žiūrėta 2010 m. vasario 18 d http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2283/0.

            Dailininkas, R., A. Taberis, R. Wallace'as. 1998. Primatų įvairovės, buveinių pasirinkimų ir populiacijos tankio įvertinimai Noel Kempff Mercado nacionaliniame parke, Santa Kruzo departamente, Bolivijoje. American Journal of Primatology, t. 46 3 laida: 197-211.

            Purvis, A., J. Gittleman, G. Cowlishaw, G. Mace. 2000. Prognozuojama nykstančių rūšių išnykimo rizika. Karališkoji draugija, 267/1456: 1947–1952.

            Quiatt, D., V. Reynolds. 1993. Informacija apie primatų elgesį, socialinės žinios ir kultūros raida. Didžioji Britanija: Cambridge University Press.

            Sabatier, D., B. Simmen. 1996. Kai kurių Prancūzijos gvianų primatų dietos: maisto sudėtis ir maisto pasirinkimas. International Journal of Primatology, Vol. 17 5 laida: 661-693.

            Symington, M. 1988. Juodųjų beždžionių vorų (Ateles paniscus chamek) demografija, diapazono modeliai ir veiklos biudžetai Manu nacionaliniame parke, Peru. American Journal of Primatology, 15: 45-67.

            Symington, M. 1987. Lyties santykis ir motinos rangas laukinėse beždžionėse: kai dukros išsisklaido. Elgesio ekologija ir sociobiologija, 20/6: 421-425.

            Youlatos, D. 2002. Juodųjų beždžionių (Ateles paniscus) pozicinis elgesys Prancūzijos Gvianoje. International Journal of Primatology, Vol. 23/ 5 leidimas: 1071-1093.

            de Carvalho Jr, O., S. Ferrari, K. Strier. 2004. Muriqui grupės (Brachyteles arachnoides) dieta. Primate , Vol.45 / Issue 3: 201–204.

            de Magalhaesas, J., J. Costa. 2009. „AnAge – gyvūnų senėjimo ir ilgaamžiškumo duomenų bazė“ (on-line). Žiūrėta 2010 m. balandžio 08 d http://genomics.senescence.info/species/entry.php?species=Ateles_paniscus.

            van Roosmalen, M. 1980. Surinamo juodosios vorinės beždžionės (Ateles paniscus paniscus Linnaeus 1758) buveinių nuostatos, mityba, šėrimo sąlygos ir socialinė organizacija. Wageningen, 80/13: 175.


            Gyvūnų įvairovės žiniatinklis

            Rudosios vorinės beždžionės, Ateles hybridus, gyvena tik subtropinėse ir atogrąžų drėgnose Venesuelos ir Kolumbijos žemumose. Yra žinomi du A. hybridus porūšiai – Ateles hybridus hybridus ir Ateles hybridus brunneus. Pirmoji pasitaiko ir Kolumbijoje, ir Venesueloje, gyvena miškuose nuo dešiniojo Magdalenos upės kranto iki teritorijų, besitęsiančių į vakarines Venesuelos dalis. Ateles hybridus brunneus galima rasti tik Kolumbijoje, tarp Ríos Cauca ir Magdalenos žemupių Bolivar, Antiokvijos ir Kaldaso departamentuose. (Groves, 2005 Link ir Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

            Buveinė

            Rudosios vorinės beždžionės yra medinės ir daugiausia aptinkamos aukštuose ir žemumų pirminiuose visžaliuose atogrąžų miškuose nuo 20 iki 700 m aukštyje. Didžiąją laiko dalį jie praleidžia keliaudami ir ieškodami maisto aukštuose lajose, tačiau rečiau naudojasi ir viduriniu bei apatiniu sluoksniu. Jie retai nusileidžia į miško paklotę, išskyrus gerti vandenį ar valgyti dirvą. Rudosios vorinės beždžionės yra buveinių specialistės ir teikia pirmenybę netrikdomiems seniems miškams (pirminiams miškams) ir retai gyvena sutrikdytuose miškuose su ne tokia pilna laja (antriniai miškai). Pirminiuose miškuose auga aukšti suaugę medžiai, ištisinis lajos, pomiškis su nedideliu krūmynu ir žymiai didesniais ir gausesniais vaismedžiais nei antriniai miškai. Viena iš jų buveinių pasirinkimo priežasčių yra ta, kad jų mitybą daugiausia sudaro vaisiai. (Chapman ir Onderdonk, 1998 Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

            • Buveinių regionai
            • atogrąžų
            • antžeminis
            • Antžeminiai biomai
            • atogrąžų miškai
            • Diapazono aukštis nuo 20 iki 700 m 65,62 iki 2296,59 pėdos

            Fizinis aprašymas

            Ateles hybridus išvaizda panaši į kitų beždžionių vorų rūšis ir, kaip rodo jų bendras pavadinimas, beždžionės voros turi išskirtinai ilgas, lieknas galūnes. Jų priekinės galūnės yra ilgesnės nei užpakalinės galūnės, o tarpslankstelinis indeksas yra maždaug 105. Jie taip pat turi ilgą, ploną, įtemptą uodegą, kuri veikia beveik kaip penkta galūnė. Dėl šių savybių jie gali būti labai pakabinami ir leidžia lengvai ieškoti maisto bei keliauti aukštame stogelyje. Uodegos ilgis yra apie 75 cm, ji yra labai lanksti ir distaliai be plaukų, o oda yra raukšlėta, kad geriau sukibtų. Rankos panašios į kabliuką, su keturiais pailgais, lenktais, pirštais. Nykštys sumažintas, o tai palengvina šakų siūbavimą ir sugriebimą ir yra prisitaikymas prie jų griežtai medžių gyvenimo būdo. Beždžionės voros yra didžiausios iš visų Naujojo pasaulio primatų, suaugęs rudas beždžionių patinas sveria nuo 7,9 iki 9,1 kg, o suaugusi patelė sveria nuo 7,5 iki 9 kg. Vidutinis suaugusio žmogaus kūno ilgis yra apie 50 cm. Jų spalva svyruoja nuo šviesiai rudos iki tamsios viršutinėse dalyse, įskaitant galvą. Vidinė kojų, rankų ir uodegos pusė yra šviesesnės, šviesesnės spalvos. Kitas šios rūšies išskirtinis bruožas yra baltas trikampis kaktos lopas, tačiau ne visi individai turi šią ryškią savybę. Kai kurie asmenys taip pat turi šviesiai mėlynas akis, tačiau dažniausiai jos yra šviesiai rudos. (Ankel-Simons, 1999 m. „Fleagle“, 1999 m. Moralesas Jiménezas, 2007 m. „Takahashi“, 2008 m.)

            • Kitos fizinės savybės
            • endoterminis
            • homoioterminis
            • dvišalė simetrija
            • Seksualinis dimorfizmas
            • patinas didesnis
            • Svorio diapazonas nuo 7,5 iki 10,5 kg 16,52 iki 23,13 svaro
            • Vidutinė masė 8,5 kg 18,72 svaro
            • Diapazono ilgis 45–50 cm 17,72–19,69 colio
            • Vidutinis ilgis 47 cm 18,50 colio

            Reprodukcija

            Rudųjų vorinių beždžionių poravimosi sistema nėra gerai ištirta, bet greičiausiai yra panaši į kitų Atelinae atstovų, kurie yra daugialypiai, poravimosi sistema su keliais partneriais. Visas kopuliacijas inicijuoja patelė, o tai rodo didelį patelės poros pasirinkimo lygį ir gali sumažinti patinų agresiją. Šios genties patelės per tam tikrą laiką poruojasi su daugeliu patinų. Tai gali būti moterų strategija, siekiant užkirsti kelią kūdikių žudymui, sukeliant painiavą dėl tėvystės. Tačiau buvo pastebėtas kitų patinų atliktas kūdikių žudymas grupėje, nors apie šią konkrečią rūšį nepranešta. Poravimasis nėra sezoninis ir beždžionėms voroms nebuvo pastebėta jokių išankstinių poravimosi ritualų. (Moralesas Jiménezas, 2007 m. Takahashi, 2008 m.)

            Kaip ir kitoms beždžionių vorų rūšims, Ateles hybridus būdingas lėtas dauginimosi greitis, o patelės paprastai atsiveda po vieną palikuonį kas 3–4 metus. Nors apie šią konkrečią rūšį nepranešama, kitose beždžionių vorų rūšyse buvo pastebėtas patinų grupinis kūdikių žudymas, dėl kurio sutrumpėja gimdymo laikotarpis. Nelaisvėje rudųjų beždžionių vorinių beždžionių gimimo intervalas gali būti sutrumpintas iki mažiausiai 1,5 metų ir jų gimimo sezoniškumas nerodomas. Tačiau laukinių populiacijų sezoniškumas yra žemas, o gimstamumas yra didesnis lietaus sezono pradžioje, nuo gegužės iki liepos, kai vaisiai būna gausesni. Rūšis paprastai lytiškai subręsta 4–5 metų amžiaus, o patelės pirmąjį kūdikį atsiveda 7–8 metų amžiaus. (Fleagle, 1999 Link ir Morales Jimenez, 2008 Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

            • Pagrindinės reprodukcinės savybės
            • iteroparous
            • veisimas ištisus metus
            • gonochoriškas/gonochoristinis/dvimeilis (lytis atskirta)
            • seksualinis
            • tręšimas
            • gyvybingas
            • Veisimosi intervalas Rudųjų vorinių beždžionių patelės kas 3–4 metus atsiveda po vieną palikuonį.
            • Veisimosi sezonas Laukinės populiacijos, bet ne nelaisvėje, pasižymi žemu sezoniškumu, o gimstamumas didesnis lietaus sezono pradžioje, nuo gegužės iki liepos mėn.
            • Palikuonių skaičius nuo 1 iki 1
            • Nėštumo laikotarpis nuo 226 iki 232 dienų
            • Vidutinis nėštumo laikotarpis 230 dienų
            • Nujunkymo amžius svyruoja nuo 12 iki 20 mėnesių
            • Vidutinis nujunkymo amžius 15 mėnesių
            • Vidutinis laikas iki nepriklausomybės 18 mėnesių
            • Vidutinis amžius lytinės ar reprodukcinės brandos metu (moterys) nuo 4 iki 5 metų
            • Vidutinis amžius lytinės ar reprodukcinės brandos metu (vyrų) nuo 4 iki 5 metų

            Nėštumo laikotarpis yra maždaug 226–232 dienos. Gimę palikuonys pirmus porą mėnesių priglunda prie motinos pilvo, o paskui lipa jai ant nugaros. Jaunas laktatas mažiausiai vienerius metus. Tačiau nelaisvėje laikomų beždžionių vorų laktacija trunka iki dvidešimties mėnesių. Patelės suteikia didžiąją dalį tėvų globos, o tarp patelių ir jų palikuonių susidaro labai stiprūs socialiniai ryšiai. Priklausomu laikotarpiu, kuris yra maždaug 18 mėnesių, palikuonis gauna apsaugą ir ilgesnį mokymosi laikotarpį, kai palikuonys išmoksta visko – nuo ​​socialinio iki maitinimosi elgesio. (Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

            • Tėvų investicijos
            • altricial
            • išankstinis apvaisinimas
              • aprūpinimas
              • saugantis
                • Moteris
                • aprūpinimas
                  • Moteris
                  • Moteris
                  • aprūpinimas
                    • Moteris
                    • Moteris
                    • aprūpinimas
                      • Moteris
                      • Moteris

                      Gyvenimo trukmė / ilgaamžiškumas

                      Vidutinė beždžionių vorų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra maždaug 27 metai. Kita vertus, nelaisvėje jie gali gyventi 10 ar daugiau metų. (Takahashi, 2008 m.)

                      • Vidutinė gyvenimo trukmė
                        Statusas: laukinis 27 metai
                      • Diapazono tarnavimo laikas
                        Statusas: nelaisvėje 40 (aukštų) metų
                      • Vidutinė gyvenimo trukmė
                        Statusas: laukinis 27 metai
                      • Tipiška gyvenimo trukmė
                        Statusas: nelaisvėje 40 (aukštų) metų

                      Elgesys

                      Ateles hybridus yra dieninė ir labai sociali rūšis, gyvenanti kelių patelių, kelių patinų grupėse. Jie gyvena dalijimosi ir sintezės visuomenėse, kuriose per dieną susidaro įvairaus dydžio ir sudėties pogrupiai, kurių skaičius svyruoja nuo 2 iki 30 narių. Paprastai tarp primatų ši dalijimosi ir susiliejimo struktūra daugiausia randama beždžionėse (Ateles) ir šimpanzėse (Pan). Beždžionių vorų hierarchijos nėra aiškios, nors gali būti subtilių reitingų, nulemtų pagal amžių. Tačiau rudųjų beždžionių vorų to nerandama nei patinams, nei patelėms (Link. pers. comm. 2009). Patinai dažniausiai keliauja grupėmis, kuriose yra tik patinai, o patelės – su išlaikomais palikuonimis, nors nėra neįprasta, kad asmenys keliauja ir ieško maisto vieni. Naktį rudosios beždžionės naudoja miegančius medžius, kurie paprastai yra augantys medžiai arti maisto šaltinio (vaismedžių), todėl kitą dieną joms nereikės keliauti toli, kad rastų maisto. Kadangi miegamosios vietos yra aukštai, virš baldakimo, jos taip pat yra saugi vieta nuo galimų plėšrūnų. Yra grupių dydžio skirtumų, susijusių su vaisių prieinamumu. Tais laikotarpiais, kai vaisiai būna gausūs, patelės linkusios labiau bendrauti viena su kita, taip padidindamos grupės dydį. Tais laikotarpiais, kai vaisių retėja, grupės būna mažesnės. Tas pats modelis randamas ir vyrų grupėse. Didesnės grupės taip pat linkusios formuotis, kai nusileidžia į žemę atsigerti vandens ar valgyti žemę. Taip gali būti dėl to, kad kai kurie asmenys saugo plėšrūnų, o kiti geria. (Link ir Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

                      Beždžionių vorų patinai yra filopatrinė lytis, išliekanti gimdymo grupėje. Patelės išsiskirsto brendimo metu, kad prisijungtų prie naujų grupių. Kadangi vyrai yra filopatiški, jie dažniau yra giminingi, yra labiau socialūs ir dažniau bendrauja vienas su kitu nei moterys. („Fleagle“, 1999 m. „Takahashi“, 2008 m.)

                      • Pagrindinis elgesys
                      • medžių
                      • skansorinis
                      • dieninis
                      • judrus
                      • klajoklis
                      • sėdimas
                      • teritorinis
                      • socialinis
                      • Diapazono teritorijos dydis nuo 2,59 iki 3,88 km^2

                      Namų diapazonas

                      Apskaičiuota, kad rudųjų vorinių beždžionių buveinė apima 259–388 ha. Patinai keliauja per platesnę teritoriją nei patelės. Beždžionės voros ne tolygiai išnaudoja visą savo arealo plotą, o keliaudamos ir ieškodamos maisto naudojasi specialiais takais. (Urbani ir kt., 2008)

                      Bendravimas ir suvokimas

                      Rudosios vorinės beždžionės dažnai naudoja įvairius skambučius, kad palaikytų ryšį viena su kita ir nustatytų kitų pogrupių vietą. Jie dažniausiai naudoja vadinamuosius zyzimus, t. y. garsius skambučius, kurie pateikia informaciją apie skleidėjo vietą ir tapatybę, tačiau taip pat naudoja „ts chookis“, och, aimana ir riksmai. Pastarąjį galima išgirsti dideliais atstumais. Pavojaus skambučiai taip pat naudojami, kai šalia yra plėšrūnų. Taktilinis bendravimas vyksta viliojimo forma. Tai nedažnas beždžionių vorų elgesys, o kai kurie teigia, kad taip yra dėl nykščio nebuvimo. Ahumada (1992) nustatė, kad Ateles geoffroyi individai viliojimui skirdavo tik 2,5 % savo kasdienės veiklos, dažniausiai suaugusios patelės vilioja savo palikuonis ar kitus jauniklius, tačiau pasitaiko ir patinų ir vyrų viliojimo. Rudosios beždžionės turi gerą regėjimą ir puikų spalvų matymą, o tai svarbu aptikti ir atrinkti prinokusius vaisius iš neprinokusių, bet taip pat naudojama plėšrūnams aptikti, taip pat bendravimui su giminėmis. Vaizdiniai signalai, tokie kaip galvos purtymas, rankų ir krūtinės įbrėžimai, taip pat dantų apšvitinimas, naudojami priešingose ​​ir grėsmės situacijose. Uoslės elgesys naudojamas seksualiniame kontekste, kai trynimas krūtine ir krūtinės liaukos uostymas. Beždžionių vorų patelės taip pat naudoja savo per didelį klitorį, kad nusodintų šlapimo lašus kaip kvapo žymes. (Ahumada, 1992 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

                      • Ryšio kanalai
                      • vizualiai
                      • lytėjimo
                      • akustinis
                      • cheminis
                      • Kiti ryšio režimai
                      • kvapo žymės
                      • Suvokimo kanalai
                      • vizualiai
                      • lytėjimo
                      • akustinis
                      • cheminis

                      Maisto įpročiai

                      Rudosios vorinės beždžionės yra labai vaisingos ir ištisus metus minta įvairiais vaisiais. Jie specializuojasi prinokusiuose vaisiuose, kurie sudaro apie 83% jų raciono. Didelę jų suvartojamų vaisių dalį sudaro Arecaceae, Lauraceae, Meliaceae ir Myristicaceae šeimų vaisiai, kuriuose gausu lipidų. Tačiau jų mitybos sudėtis priklauso nuo sezoninių vaisių gausos svyravimų. Kai džiovinimo sezono metu vaisiai būna mažiau gausūs, jie savo mitybą papildo jaunais lapais ir žiedais, jaunomis sėklomis, žieve, medumi, pūvančia mediena, o kartais net termitais ir vikšrais. Rudosios beždžionės voratinklinės beždžionės daugiausia maitinasi išdygusiuose medžiuose ir viršutinėje miško lajos dalyje ir labai pasikliauja regėjimu, kad atpažintų maisto produktus, tačiau taip pat rečiau naudoja uoslės, skonio ir lytėjimo signalus. Įvairių rūšių figos yra labai svarbus maisto šaltinis, kuriuo beždžionės vorai minta ištisus metus. Taip pat pastebėta, kad jie valgo žemę ir molį.Buvo iškeltos kelios hipotezės, kodėl taip gali būti, nuo didelio mineralų kiekio dirvožemyje svarbos iki fosforo poreikio ir būtinybės išlaikyti tolygų pH balansą jų virškinimo sistemoje. Beždžionės voros taip pat leidžiasi į miško paklotę gerti vandens vadinamosiose salotų vietose, ir manoma, kad jų vandens suvartojimas yra dėl didelio lipidų turtingų vaisių vartojimo. Tarprūšinė maitinimosi konkurencija vyksta tarp beždžionių vorų ir kitų vaisėdžių primatų, pavyzdžiui, vilnonių beždžionių, beždžionių staugių, voverinių beždžionių ir kitų Naujojo pasaulio beždžionių. (Chapman ir Onderdonk, 1998 Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Link ir Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

                      • Pirminė dieta
                      • žolėdis
                        • taupus žmogus
                        • Gyvūnų maistas
                        • vabzdžių
                        • Augaliniai maisto produktai
                        • lapai
                        • šaknys ir gumbai
                        • mediena, žievė ar stiebai
                        • vaisių
                        • nektaro
                        • žiedadulkės
                        • gėlės

                        Plėšrumas

                        Dėl didelio Ateles hybridus kūno dydžio manoma, kad vieninteliai reikšmingi potencialūs suaugusių individų plėšrūnai yra jaguarai ir pumos. Matsuda ir Izawa (2008) praneša apie jaguaro (Panthera onca) ir pumos (Puma concolor) bandymus plėšyti suaugusią beždžionių vorų rūšies Ateles belzebuth patelę. Tačiau kūdikiai ir jaunikliai yra jautrūs plėšrūnams, tokiems kaip harpijos ereliai (Harpia harpyja), ereliai (Morphnus guianensis) ir mažesni mėsėdžiai. (Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Matsuda ir Izawa, 2008 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

                        Brakonieriavimas taip pat kelia didelę grėsmę Ateles hybridus, jie yra medžiojami ir pragyvenimui, ir komercinei medžioklei. Jie daugiausia medžiojami dėl mėsos, tačiau medžioklė prekybai augintiniais nėra neįprasta. Prekybos gyvūnais atvejais patelė nužudoma, o kūdikis laikomas ir parduodamas. (Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Takahashi, 2008 Urbani ir kt., 2008)

                        • Žinomi plėšrūnai
                          • jaguarai (Panthera onca)
                          • kalnų liūtai ( Felis concolor )
                          • harpijos ereliai (Harpia harpyja)
                          • erelis kuoduotasis erelis (Morphnus guianensis)

                          Ekosistemos vaidmenys

                          Beždžionių vorų sėklų sklaidos tyrimai parodė, kad jie atlieka svarbų vaidmenį palaikant neotropinių atogrąžų miškų įvairovę, tiek per endozookoriją, tiek per egzozoochoriją. Endozoochorija yra tada, kai gyvūnas išsklaido vaisių sėklas gyvūno kūne, kai jos praryja sėklas ir praeina per gyvūno virškinimo sistemą. Egzozochorija yra tada, kai gyvūnas išsklaido sėklas, nunešdamas jas nuo medžio į kitą vietą ir numesdamas. Link ir Di Fiore (2006) nustatė, kad Ateles Belzebuth prarijo 98% sėklų iš maždaug 152 skirtingų augalų rūšių, kuriomis maitinosi beždžionės. Jie taip pat nustatė, kad beždžionės yra ypač svarbios augalų, auginančių stambias sėklas vaisius arba tuos, kurie yra apsaugoti storais lukštais, platintojai, kurių daugelis negali valgyti kitos vaisiaėdžių rūšys. Atskira beždžionė vora per metus išsklaidydavo mažiausiai 195 000 sėklų, kurių skersmuo buvo didesnis nei 1 mm, ir 35 000 sėklų, kurių skersmuo didesnis nei 3 mm. Ilgiausias atstumas sėklos buvo perkeltos 1,2 km, nors vidutinis atstumas buvo 443 m nuo tėvų šaltinio. Link ir Di Fiore (2006) bei Stevenson ir Aldana (2008) rezultatai rodo, kad beždžionės voros atlieka svarbų sėklų platintojų vaidmenį ir kad populiacijos mažėjimas gali turėti didelį ir tiesioginį poveikį miško dinamikai, ypač jei kitos sklaidytojos rūšys negali. kompensuoti prarastas ekologines paslaugas. Be to, gali būti, kad jų dalijimosi ir sintezės socialinė struktūra ir įvairus elgesys taip pat turi įtakos jų sėklų sklaidos modeliui. Tai, kad jie susiskirsto į pogrupius, ieškodami maisto, gali sukelti labiau išsibarsčiusių sėklų pasiskirstymą buveinėje, palyginti su rūšimis, kurios svyruoja į darnesnes grupes. Šis įvairus beždžionių vorų modelis savo ruožtu gali turėti teigiamą poveikį augimui ir sėklų išlikimui. (Chapman ir Onderdonk, 1998 Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Link ir Di Fiore, 2006 Stevenson ir Aldana, 2008)

                          Ekonominė svarba žmonėms: teigiama

                          Rudosios vorinės beždžionės yra svarbios atogrąžų miškų ekosistemų, kuriose jos gyvena, narės, jos yra svarbios miškų atkūrimui per sėklų sklaidą. (Chapman ir Onderdonk, 1998 Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Link ir Di Fiore, 2006)

                          Ekonominė svarba žmonėms: neigiama

                          Nežinomas neigiamas Ateles hybridus poveikis žmonėms.

                          Apsaugos būklė

                          Abu Ateles hybridus porūšiai yra įtraukti į IUCN Raudonąjį sąrašą kaip ypač nykstantys ir yra įtraukti į IUCN „25 labiausiai nykstančius pasaulio primatus“. Didžiausią grėsmę jų populiacijoms kelia miškų suskaidymas ir nykimas, taip pat prekyba gyvūnais ir neteisėta medžioklė. Didelė dalis A. hybridus buveinių paversta žemės ūkio paskirties žemėmis, o daugelis likusių buveinių yra apsuptos žmonių populiacijų ir kelių, saugoma tik 0,67% jų paplitimo, todėl skubiai reikia saugomų teritorijų ir nacionalinių parkai, kuriuose taip pat gali būti du kiti nykstantys endeminiai primatai, baltakojai tamarinai (Saguinus leucopus) ir vilnonės beždžionės (Lagothrix lugens). Kaip minėta buveinių skyriuje, A. hybridus mėgsta ištisinius, antrinius miškus, tačiau tik 9% Ateles h. Brunneus potencialo diapazonas išlieka tokios būklės. Didelis A. hybridus kūno dydis ir lėtas dauginimosi greitis, vėlyvas brendimas ir ilgi tarpai tarp gimdymo , neleidžia jiems atsigauti po gyventojų skaičiaus mažėjimo ir daro juos labiau pažeidžiamus dėl išnykimo. (Link ir Morales Jimenez, 2008 Mittermeier ir kt., 2008 Morales Jiménez, 2007 Palacios ir Morales-Jiménez, 2007 Urbani ir kt., 2008)

                          Norint apsaugoti šią nykstančią rūšį, būtina derinti ex-situ, in situ ir švietimo projektus. Šios rūšies tankio ir paplitimo įvertinimas taip pat yra prioritetinė tyrimų tema išsaugojimo tikslais. Saugomos teritorijos yra būtinos jų išlikimui, taip pat nelaisvėje laikomų gyvūnų veisimo programos. Taip pat labai reikalingi tyrimai, siekiant nustatyti kai kurių porūšių populiacijos tankį ir vietines grėsmes. (Cowlishaw ir Dunbar, 2000 Link ir Morales Jimenez, 2008 Morales Jiménez, 2007 Palacios ir Morales-Jiménez, 2007)

                          Rudosios vorinės beždžionės pasižymi visomis gamtos istorijos ypatybėmis, kurios siejasi su didesne išnykimo rizika: didelis kūno dydis, lėtas dauginimosi greitis, maisto specialistas, didelis namų diapazonas, ilga gyvenimo trukmė, vėlyvas brendimas ir ilgi tarpai tarp gimdymo. Visa tai neleidžia rūšims atsigauti po populiacijos mažėjimo ir daro jas labiau pažeidžiamas išnykimui. Didelis atogrąžų miškų skaldymas ir miškų naikinimas yra tiesioginė grėsmė A.hybridus, nes antrinis miškas jiems netinkamas kaip buveinė. A. hybridus gyvena suskaidytose buveinėse ir stebėtinai mažai žinome apie procesus, kuriais grindžiamas išlikimas fragmentuotose buveinėse. Poveikis mažoms populiacijoms gali būti pernelyg rimtas, kad būtų panaikintas. Būtų gaila prarasti rūšį, apie kurią vis dar tiek mažai žinome. Mes ką tik pradėjome suprasti jų elgesio ir ekologijos aspektus. Tolesni tyrimai padidintų mūsų supratimą apie, pavyzdžiui, jų sudėtingą socialinę struktūrą ir hierarchijas. (Cowlishaw ir Dunbar, 2000)

                          • IUCN Raudonasis sąrašas yra labai nykstantis
                            Daugiau informacijos
                          • IUCN Raudonasis sąrašas yra labai nykstantis
                            Daugiau informacijos
                          • JAV federalinis sąrašas Specialaus statuso nėra
                          • CITES Nėra ypatingo statuso

                          Pagalbininkai

                          Maria Thunstrom (autorė), Oregono universitetas, Stephenas Frostas (redaktorius, instruktorius), Oregono universitetas, Tanya Dewey (redaktorius), Animal Diversity Web.

                          Žodynėlis

                          gyvenantys pietinėje Naujojo pasaulio dalyje. Kitaip tariant, Centrinė ir Pietų Amerika.

                          bendravimui naudoja garsą

                          jaunikliai gimsta palyginti neišsivysčiusiose būsenose, kai kurį laiką po gimimo/išsiritimo negali savarankiškai maitintis, pasirūpinti savimi ar judėti. Paukščiuose nuogi ir bejėgiai išsiritę.

                          Kalbama apie gyvūną, kuris gyvena medžiuose ir laipioja į medžius.

                          kūno simetrija tokia, kad gyvūną vienoje plokštumoje galima padalyti į dvi veidrodinio atvaizdo puses. Gyvūnai, turintys dvišalę simetriją, turi nugaros ir pilvo puses, taip pat priekinius ir užpakalinius galus. Bilateria sinapomorfija.

                          bendravimui naudoja kvapus ar kitas chemines medžiagas

                          gyvūnai, kurie naudoja metaboliškai generuojamą šilumą kūno temperatūrai reguliuoti nepriklausomai nuo aplinkos temperatūros. Endotermija yra žinduolių sinapomorfija, nors ji galėjo atsirasti iš (dabar jau išnykusio) sinapsidės protėvio, fosilijų įrašuose šios galimybės neišskiriamos. Susilieja paukščiuose.

                          kiaušinių ir spermatozoidų sąjunga

                          gyvūnas, kuris daugiausia minta vaisiais

                          Gyvūnas, kuris minta daugiausia augalais ar jų dalimis.

                          palikuonių gimsta daugiau nei vienoje grupėje (vados, sankabos ir kt.) ir kelis sezonus (ar kitais svetingais dauginimuisi laikotarpiais). Iteroparingi gyvūnai pagal apibrėžimą turi išgyventi kelis sezonus (arba periodinius būklės pokyčius).

                          turintis galimybę judėti iš vienos vietos į kitą.

                          vietovė, kurioje gyvūnas natūraliai randamas, regionas, kuriame jis yra endeminis.

                          paprastai klajoja iš vienos vietos į kitą, dažniausiai aiškiai apibrėžtame diapazone.

                          poligamijos rūšis, kai patelė poruojasi su keliais patinais, kurių kiekvienas taip pat poruojasi su keliomis skirtingomis patelėmis.

                          atogrąžų miškuose, tiek vidutinio klimato, tiek atogrąžų miškuose, vyrauja medžiai, kurie dažnai sudaro uždarą baldakimą ir mažai šviesos pasiekia žemę. Taip pat gausu epifitų ir vijoklinių augalų. Krituliai paprastai neribojami, tačiau gali būti sezoniniai.

                          bendrauja gamindamas kvapus iš specialios (-ių) liaukos (-ių) ir padėdamas juos ant paviršiaus, ar kiti gali užuosti ar paragauti

                          reprodukcija, apimanti dviejų individų – patino ir patelės – genetinio indėlio derinimą

                          bendrauja su kitomis savo rūšimis formuoja socialines grupes.

                          bendravimui naudoja prisilietimą

                          gina namų arealo teritoriją, kurią užima vienas gyvūnas ar tos pačios rūšies gyvūnų grupė ir kuri yra laikoma atvira gynyba, demonstravimu ar reklama

                          Žemės regionas, supantis pusiaują, nuo 23,5 laipsnio šiaurės iki 23,5 laipsnio pietuose.

                          bendravimui naudoja regėjimą

                          reprodukcija, kai apvaisinimas ir vystymasis vyksta moters kūne, o besivystantis embrionas gauna maistą iš patelės.

                          veisimas vyksta ištisus metus

                          Nuorodos

                          Ahumada, J. 1992. Beždžionių vorų (Ateles geoffroyi) viliojimo elgesys Barro Kolorado saloje, Panamoje. International Journal of Primatology, 13: 33-49.

                          Ankel-Simons, F. 1999. Primatų anatomija: įvadas. 2 leidimas. San Diegas: Academic Press.

                          Chapman, C., D. Onderdonk. 1998. Miškai be primatų: primatų/augalų priklausomybė. American Journal of Primatology, 45: 127-141.

                          Collinsas, A., J. Dubachas. 2000. Filogenetiniai ryšiai tarp beždžionių vorų (Ateles): Remiantis mitochondrijų DNR variacija. International Journal of Primatology, 21: 381–420.

                          Cowlishaw, G., R. Dunbar. 2000. Primatų išsaugojimo biologija. Čikaga: Čikagos universiteto leidykla.

                          Fleagle, J. 1999. Primatų adaptacija ir evoliucija, 2 leidimas. . San Diegas: Academic Press.

                          Groves, C. 2005. Ateles hybridus. Pp. 151, D Wilson, D Reeder, eds. Pasaulio žinduolių rūšys (3-asis leidimas) . Vašingtonas, DC: Johns Hopkins universiteto leidykla.

                          Link, A., A. Di Fiore. 2006. Beždžionių vorų sėklų plitimas ir jo svarba palaikant neotropinių atogrąžų miškų įvairovę. Journal of Tropical Ecology, 22: 235–246.

                          Matsuda, I., K. Izawa. 2008. Laukinių vorinių beždžionių plėšrūnas La Macarena mieste, Kolumbijoje. Primatai, 49: 65-68.

                          Mittermeier, R., J. Ratsimbazafy, A. Rylands, L. Williamson, J. Oates. 2008. Primatai pavojuje: 25 labiausiai nykstantys pasaulio primatai 2006–2008 m. Primatų apsauga, 22: 1-40.

                          Morales Jiménez, A. 2007. „Beždžionių vorų Ateles hybridus ir Ateles fusciceps veiksmų planas Kolumbijoje“ (on-line pdf). Žiūrėta 2009 m. sausio 12 d http://www.fundacionbiodiversa.org/pdf/Ateles/Atelesactionplanweb.pdf.

                          Palacios, E., A. Morales-Jiménez. 2007. „Marga arba ruda beždžionė beždžionė, Ateles hybridus I. Geoffroy, 1829“. (Prisijungęs). Žiūrėta 2009 m. sausio 13 d http://www.primate-sg.org/hybridus07.htm.

                          Stevensonas, P., A. Aldana. 2008. Potencialus Ateline išnykimo ir miško susiskaidymo poveikis augalų įvairovei ir sudėčiai Vakarų Orinoko baseine, Kolumbija. International Journal of Primatology, 29: 365–377.


                          Klausimai ir atsakymai

                          Klausimas: Iš kokio žemyno kilo El Duende legenda?

                          Atsakymas: Manoma, kad mitas atkeliavo iš Europos (Ispanijos), tačiau iš tikrųjų jis paplito Lotynų Amerikoje (šiaurėje ir pietuose).

                          Klausimas: Kaip priversti El Duende nustoti imti jūsų daiktus?

                          Atsakymas: Paslėpti savo daiktus yra geriausia, kad išvengtumėte vagystės iš jų.

                          Klausimas: Ar El Duende gali kalbėti?

                          Atsakymas: Mano surinktuose įrodymuose niekada nebuvo paminėta, ar El Duende gali kalbėti. Galima tik spėlioti.

                          Klausimas: Taigi, ką jūs sakote, jie pasirenka, ar būti pikti, ar malonūs?

                          Atsakymas: Nesvarbu, ar jie yra pikti, ar mieli, priklauso nuo to, kaip žmonės interpretuoja legendą. Kai kurie mano, kad El Duende yra „pamoka“ arba įspėjimas vaikams, o kai kurie iš jų gali patikėti, kad jis iš tikrųjų egzistuoja.

                          Klausimas: Ar vaikas iki 12 metų gali matyti el Duende?

                          Atsakymas: Nėra jokių galutinių įrodymų ar pasakojimų, kad vaikai iki 12 metų yra vieninteliai, kurie gali juos matyti. Liudininkų amžius buvo įvairus.

                          ©, 2017 m. Deanas Trayloras


                          2021 m. birželio 22 d

                          Nigerijos gamtininkas pastebėjo gyvą Afrikos žemėlapio drugelį! - Savaitės stebėjimas, 6/22/21

                          Mūsų savaitės stebėjimas yra Afrikos žemėlapio drugelis (Cyrestis camillus), Nigerijoje pamatė @dotun55!

                          Adedotunas Ajibade'as man pasakoja, kad vaikystėje, augdamas Port Harcourt mieste, Nigerijoje, jis domėjosi sodininkyste ir gamta, tačiau jo susidomėjimas „pasiekė aukščiausią tašką“, kai jis atsigavo nuo ligos. „Didžiąją laiko dalį praleidau gėlyne, kur pirmą kartą skirtingai pastebėjau augalus ir laukinę gamtą“, – sako jis.

                          Buvo pastebėtos įvairios gėlės ir čia gyvenantys ar besilankantys vabzdžiai. Taip pat buvo atidžiai stebimi paukščiai su jų šauksmais, į ką aš niekada nekreipiau pakankamai dėmesio. Ši atnaujinta gamtos perspektyva leido man geriau ją įvertinti. O pamatyti neužteko. Stebėjimų prisiminimus reikėjo išsaugoti sau ir kitiems, kurie įkvėpė fotografuoti, ir nuo to laiko nesustojau. Mano noras tyrinėti kraštovaizdžius ir pamatyti naujus organizmus kartais verčia mane į tam skirtas ekologines keliones.

                          Anksčiau šį mėnesį Adedotun aplankė Ise miško apsaugos zoną (reindžerio stotį), kuri yra SW/Nigerio deltos miško projekto dalis, kad paremtų WildAid filmavimą. Prastovos metu jis gelbėjo drugelius, įstrigusius tinklinėse stovyklavietėse, ir aplankė stovyklos tvenkinį, kur pastebėjo pakrantėje dumbluojančius drugelius. Deja, kregždės nuskrido jam nespėjus prieiti arčiau

                          Žiūrėjau į žemę, kur jie buvo, kitų nariuotakojų skanėstų. O ten sėdėjo kitoks drugelių rinkinys – keli pažįstami bliuzai ir 2 egzotiškai atrodantys lepsiai. Pastarieji pasijuto lyg angelus matantys. Buvau priblokštas.

                          [Iš pradžių] maniau, kad tai dieną skraidančios kandys. Buvo pastebimos netikros akys ir maži dryžiai prie jų sparno užpakalinės dalies. Lygiagrečiai drėgnai miško paklotei jie gulėjo plokšti, balti sparnai. Iš karto negalėjau išskirti jokios antenos, kuri yra svarbiausia drugelio atpažinimo priemonė.

                          Vienas iš jų nuskrido, nespėjau pasiekti mobiliosios nuotraukos. Po nepatenkinamo šūvio pakilo ir antrasis egzempliorius. Jis sklandė aplinkui, trumpam ilsėdamasis ant periferinio miško lapijos. Stovėjau vietoje, kol galiausiai jis vėl atsisėdo ant grindų, kad galėčiau laimingai pažvelgti iš arti.

                          Pastebėjimu pasidalinau iNaturalist, kai tik išėjau iš miško ir gavau greitą Afrikos žemėlapio drugelio ID, man visiškai naują.

                          Miško gyventojas Afrikos žemėlapio drugelis driekiasi didelėje Afrikos dalyje į pietus nuo Sacharos, nuo Siera Leonės iki Mozambiko ir Madagaskaro. Yra žinoma, kad ramybėje jis išskleidžia sparnus, o jo lervos minta tokiais augalais kaip Fikusas, Zizifas, ir Morusas. Šios genties atstovai vadinami „žemėlapio“ drugeliais, nes jų sparnų ženklai primena platumos ir ilgumos linijas.

                          Adedotun (aukščiau, Mbe kalnų bendruomenės miške) yra siekiantis profesionalus biologas (jo laipsnis yra kompiuterių mokslų srityje) ir pradėjo naudoti iNaturalist beveik lygiai prieš aštuonerius metus. Šiuo metu jis Nigeiroje yra stebėjęs daugiau rūšių nei bet kas kitas iNat svetainėje ir sako, kad nors raupsai, odonatai ir paukščiai yra pagrindiniai jo pomėgiai, „mano dėmesys krypsta į naują aplinką ir jų unikalius pasiūlymus, į kuriuos dažnai labai žiūriu“.

                          Jis naudoja „iNaturalist“ ID pagalbai, savo stebėjimams saugoti, prisijungti prie kitų gamtininkų ir tyrinėti pasaulio biologinę įvairovę.

                          Kai nesu lauke, esu „iNaturalist“, dalinuosi naujausiais ir senais pastebėjimais. Naudodamasis „iNaturalist“ pripažįstu, kad pasaulį sieja gamta. Biologinė įvairovė yra bendra mums visiems, nepaisant regiono, rasės ar religijos. Ir kiekvienas organizmas, nesvarbu, koks mamutas, smulkmeniškas ar paplitęs, yra svarbus gyvybės tinkle.

                          (Emmanuelio Bassey iš WCS Nigerijos „Adedotun“ nuotrauka)

                          Kai kurios citatos buvo šiek tiek redaguotos siekiant aiškumo ir srauto.

                          - Patikrinkite Adedotun nuotraukas Instagram!

                          - Keliaukite atgal į 2016 m., kai Afrikoje esantis paprastasis sklandytojas drugelis buvo savaitės stebėjimas!


                          Ar turėčiau žudyti vorus savo namuose? Entomologas paaiškina, kodėl gi ne

                          Vorai yra natūrali ir sveika jūsų namų ekosistemos dalis.

                          Žinau, kad gali būti sunku jus įtikinti, bet leiskite pabandyti: Nežudykite kito voro, kurį pamatysite savo namuose.

                          Jis ateina ramybėje. Matt Bertone, CC BY-ND nuotrauka.

                          Kodėl? Kadangi vorai yra svarbi gamtos ir mūsų patalpų ekosistemos dalis, taip pat kaip ir patys kiti organizmai.

                          Žmonės mėgsta galvoti apie savo būstus kaip saugiai izoliuotus nuo išorinio pasaulio, tačiau viduje galima rasti daug rūšių vorų. Vieni netyčia įstrigę, kiti – trumpalaikiai lankytojai. Kai kurios rūšys netgi mėgaujasi puikiais patalpose, kur jos laimingai gyvena ir sukuria daugiau vorų. Šie voragyviai paprastai yra slapti, ir beveik visi, kuriuos sutinkate, nėra nei agresyvūs, nei pavojingi. Ir jie gali teikti tokias paslaugas kaip kenkėjų valgymas – kai kurie netgi valgo kitus vorus.

                          Voratinklis voras išsiunčia grobį, kuris įstrigo jo tinkle.
                          Mattas Bertone'as, CC BY-ND

                          Mano kolegos ir aš atlikome vizualinį 50 Šiaurės Karolinos namų tyrimą, kad išsiaiškintume, kurie nariuotakojai gyvena po mūsų stogais. Kiekviename mūsų aplankytame name gyveno vorai. Dažniausios rūšys, su kuriomis susidūrėme, buvo voratinkliai ir rūsio vorai.

                          Rūsio voras, kartais vadinamas tėčio ilgakojais (nepainioti su derliaus nuėmėju). Mattas Bertone'as, CC BY-ND

                          Abu kuria tinklus, kur laukia, kad grobis būtų sugautas.Rūsio vorai kartais palieka savo tinklus, kad sumedžiotų kitus vorus savo velėnoje, mėgdžiodami grobį, kad gautų savo pusbrolius vakarienei.

                          Nors jie yra bendri plėšrūnai, linkę valgyti viską, ką gali sugauti, vorai reguliariai gaudo kenksmingus kenkėjus ir net ligas pernešančius vabzdžius, pavyzdžiui, uodus. Yra net tokia šokinėjančių vorų rūšis, kuri Afrikos namuose mieliau valgo kraujo pripildytus uodus. Taigi voro nužudymas ne tik kainuoja voragyviui gyvybę, bet ir gali išnešti iš jūsų namų svarbų plėšrūną.

                          Natūralu bijoti vorų. Jie turi daug kojų ir beveik visos yra nuodingos – nors daugumos rūšių nuodai yra per silpni, kad sukeltų problemų žmonėms, jei jų iltys apskritai gali perdurti mūsų odą. Net patys entomologai gali tapti arachnofobijos aukomis. Pažįstu keletą vorų tyrinėtojų, kurie įveikė savo baimę stebėdami ir dirbdami su šiais įspūdingais padarais. Jei jie gali tai padaryti, tai gali ir tu!

                          Arachnologo istorija apie tai, kaip užauga išsigandęs vorų, bet galiausiai jais susižavėjęs.

                          Vorai nesiekia tavęs sugauti ir iš tikrųjų nori vengti žmonių, mes esame jiems daug pavojingesni nei atvirkščiai. Vorų įkandimai yra labai reti. Nors yra keletas mediciniškai svarbių rūšių, pavyzdžiui, vorai našliai ir atsiskyrėliai, net jų įkandimai yra nedažni ir retai sukelia rimtų problemų.

                          Jei tikrai negalite pakęsti to voro savo namuose, bute, garaže ar bet kur, užuot sudaužę, pabandykite jį užfiksuoti ir paleisti į lauką. Jis ras kitur, ir abi šalys bus labiau patenkintos rezultatu.

                          Bet jei galite užkąsti, gerai, kad jūsų namuose yra vorų. Tiesą sakant, tai normalu. Ir jei atvirai, net jei jų nematysite, jie vis tiek bus. Taigi pagalvokite apie „gyvenk ir leisk gyventi“ požiūrį į kitą vorą, su kuriuo susidursite.

                          Mattas Bertone'as yra Šiaurės Karolinos valstijos universiteto entomologijos pratęsimo asistentas.

                          Tjo įrašas iš pradžių pasirodė „The Conversation“ ir buvo paskelbtas 2018 m. gegužės 15 d. Šis straipsnis iš naujo publikuojamas čia, gavus leidimą. Perskaitykite originalų straipsnį.


                          Palaikykite išgelbėtą laukinę gamtą Amazonėje

                          Laukiame savanorių iš viso pasaulio, kurie padės mums prižiūrėti gyvūnus mūsų prieglaudose. Būsite įtraukti į tokią veiklą kaip mankšta, praturtinimas, valymas ir maitinimas. Jūsų taip pat gali būti paprašyta padėti atliekant techninės priežiūros projektus ir statybas. Per pastaruosius 20 metų su mumis savanoriavo daugiau nei 7 000 tarptautinių asmenų.

                          Minimalus savanoriško darbo laikas yra:

                          • 15 naktų darbui su smulkiais gyvūnais
                          • 30 naktų (arba kartais ilgiau) dirbti tam tikrose gyvūnų srityse (pvz., visi katinai, tam tikros beždžionių grupės ir kt.)
                          • Tą dieną, kai atvykstate, darbo nepradedate, o kitą rytą
                          • Prašome skirti laiko kelionei į centrą ir atgal

                          Keletas svarbiausių savanorystės su mumis dalykų:

                          • Unikali, vertinga ir įsimintina patirtis
                          • Įgykite praktinės patirties prižiūrėdami įvairius gyvūnus
                          • Susipažinkite su našlaičiais beždžionėmis, katėmis, tapyrais ir kt.
                          • Neįtikėtinai naudinga
                          • Gyvenimas bendruomenėje – pasidalykite šia patirtimi su daug bendraminčių savanorių

                          Šiandien CIWY yra laukinių gyvūnų valdymo lyderė šalyje. Nuo beždžionės voros (Ateles chamek) išgelbėjimo pačioje CIWY pradžioje mes nuėjome ilgą kelią rūpindamiesi laukine gamta. Praėjus daugiau nei 20 metų, dabar valdome tris laukinės gamtos draustinius, kuriuose yra daugiau nei 500 skirtingų rūšių gyvūnų. Valstybinės institucijos dažnai konsultuojasi su mumis dėl tinkamo elgesio su įvairiomis rūšimis, taip pat zoologijos sodai ir kitos organizacijos. Esame ypač patyrę valdant primatus, beždžiones kapucinus (Sapajus apella) ir beždžiones voras (Ateles chamek) ir stambius katinus. Be to, mūsų centruose yra daug daugiau skirtingų rūšių.

                          Daugelis gyvūnų atvyksta į mūsų centrus su įvairiomis problemomis, tokiomis kaip netinkama mityba, netinkama mityba, sveikatos problemos, tapatybės praradimas, psichologinės traumos ar fiziniai negalavimai dėl sąlygų, kuriomis jie buvo laikomi anksčiau. Daugumos šių gyvūnų negalima pakartotinai paleisti dėl negrįžtamos žalos, kurią padarė žmonės, nes jie buvo paimti iš natūralių buveinių. Todėl stengiamės pasiūlyti kiekvienam iš šių gyvūnų geriausią įmanomą gyvenimo kokybę, įskaitant tinkamą mitybą, tokį didelį aptvarą, kokį galime jiems pastatyti, mankštintis ir stimuliuoti.

                          Machia rūpinasi įvairiais gyvūnais, kurie yra suskirstyti į tam tikras sritis. Savanoriai paskiriami vienai iš šių darbo sričių. Nors atsižvelgiama į savanorių pageidavimus, galiausiai turime paskirti savanoriškos veiklos pareigas, atsižvelgdami į poreikį tuo metu. Todėl negalime garantuoti, kad galėsite dirbti tam tikroje srityje.

                          Visi su gyvūnais dirbantys savanoriai padeda valyti, ruošti maistą ir praturtinti. Be to, kai kurios sritys turi papildomų įsipareigojimų / pareigų – jos išsamiai aprašytos toliau. Minimalus dienų skaičius, reikalingas darbui kiekvienoje srityje, taip pat nurodytas žemiau – šis minimumas yra mūsų gyvūnų naudai ir stabilumui skirta politika.

                          Machia turi vieną pagrindinį savanorių namą. Name yra virtuvė su virykle ir šaldytuvu, kuria kviečiami pasinaudoti savanoriai.

                          Svečiams suteikiami patalynės užvalkalai. Pagalvės ir tinkleliai nuo uodų išduodami pagal pageidavimą ir priklausomai nuo užimtumo. Galbūt norėsite atsinešti miegmaišį ar antklodę šaltesnėms naktims, o dieną jums reikės spynos, kad užrakintumėte kambarį.

                          Kambariais paprastai dalijasi trys ar keturi žmonės, o visi savanoriai dalijasi dviem vonios kambariais savanorių namuose. Vonios kambariuose yra karšti dušai.

                          Nors yra elektra ir karštas dušas, elektros tiekimas dažnai nutrūksta (ypač lietaus sezono metu), todėl gali būti laikotarpių, kai nebūname karšto vandens ir tekančio vandens.

                          Savanoriams suteikiamos laisvos lovos jų atvykimo metu. Jei norite pakeisti kambarius, priimame prašymus pereiti į kitus kambarius, kai tik jie bus laisvi.

                          Jei norite šiek tiek daugiau komforto ir privatumo, mieste yra keletas viešbučių ir nakvynės namų.


                          Bolivijos atogrąžų miškų tyrimas rodo, kad beždžionių ir žmonių maitinimosi elgesys turi senas, bendras šaknis

                          VAIZDAS: Tai smalsus „paaugliškas“ (suaugęs) beždžionių vorų patinas. Peržiūrėti daugiau

                          Bolivijoje dirbantys elgesio ekologai nustatė, kad laukinės beždžionės vorai savo mitybą kontroliuoja panašiai kaip žmonės, priešingai nei buvo manoma iki šiol. Užuot stengiantis maksimaliai padidinti savo dienos energijos suvartojimą, beždžionės griežtai reguliuoja kasdienį baltymų suvartojimą, kad jis išliktų toks pat, nepaisant sezoninių skirtingų maisto produktų prieinamumo skirtumų.

                          Yra žinoma, kad griežtas kasdienio baltymų suvartojimo reguliavimas turi įtakos žmonių nutukimui, o šio tyrimo rezultatai rodo, kad šių žmonių valgymo modelių evoliucinė kilmė gali būti daug senesnė, nei įtariama. Iki šiol buvo manoma, kad žmonių valgymo įpročiai atsirado paleolito eroje (prieš 2,4 mln. iki 10 000 metų).

                          Šiandien (gegužės 20 d., trečiadienį) internete žurnale „Behavioral Ecology“ [1] paskelbtas tyrimas taip pat suteikia vertingos informacijos apie tai, kurie medžiai yra svarbūs beždžionių mitybai, be to, tai svarbu išsaugojimui, be to, tai gali padėti pagerinti priežiūrą. nelaisvėje laikomų primatų, kurie dėl savo mitybos gali būti linkę į nutukimą ir susijusias sveikatos problemas.

                          Dr Annika Felton, Fennerio aplinkos ir visuomenės mokyklos, Australijos nacionalinio universiteto, Kanbera, Australija, katedros lankytoja, metus praleido Bolivijos atogrąžų miškuose (Departamento Santa Cruz), susipažindama su Peru beždžionėmis (Ateles chamek). o paskui stebėti jų maitinimosi įpročius.

                          Ji sekė 15 atskirų beždžionių (7 suaugę patinai, 8 suaugusios patelės), nuolat stebėdama tą patį gyvūną nuo aušros iki sutemų ir sekdama kiekvieną beždžionę bent vieną visą dieną per mėnesį. Stebėjimų metu ji užfiksavo viską, ką jie darė, valgė ir kiek laiko. Kur įmanoma, ji suskaičiavo kiekvieną jų suvalgytą vaisių ir lapelį ir rinko pavyzdžius, ką jie valgė iš tų medžių, kuriuos pasirinko beždžionės. Tada mėginiai buvo išdžiovinti ir išsiųsti į laboratoriją Australijoje, kur buvo ištirtas jų maistinis kiekis. Neįprasta, kad laukinių primatų mitybos įpročių tyrimas būtų atliktas tokiu išsamiu būdu. Tai leido dr. Feltonui ir jos kolegoms apskaičiuoti, kiek atskira beždžionė suvartodavo ir paprastai suvartotų maistinių medžiagų, o kiti lauko tyrimai gali apskaičiuoti tik gyvūnų grupės vidurkius.

                          Dr Felton sakė: "Mes nustatėme, kad laukinių beždžionių vorų, kurios daugiausia valgo vaisius, maistinių medžiagų suvartojimo modelis buvo beveik toks pat kaip žmonių, kurie yra visaėdžiai. Beždžionėms ir žmonėms būdinga tai, kad jos griežtai reguliuoja savo kasdienį baltymų kiekį. suvartoti, ty atrodo, kad kiekvieną dieną jos siekia užsibrėžto baltymų kiekio, neatsižvelgiant į tai, ar valgė tik prinokusius vaisius, ar sumaišė su kitomis augalinėmis medžiagomis. Tokį rezultatą rasti beždžionėms buvo netikėta, nes anksčiau buvo manoma, kad prinokusių vaisių specialistai Kitaip tariant, jie sieks maksimaliai padidinti savo kasdienį energijos suvartojimą. Mūsų išvados rodo, kad taip nėra.

                          „Griežto baltymų reguliavimo pasekmės yra tokios pačios beždžionėms ir žmonėms: jei dietoje yra mažai baltymų, bet daug angliavandenių ir riebalų (energijos turintis maistas), žmonės galiausiai suvalgys daug energijos, kad gautų baltymų tikslą. , dėl kurio gali padidėti svoris. Manoma, kad šis „baltymų sverto efektas“ vaidina svarbų vaidmenį sprendžiant šiuolaikinėse Vakarų visuomenėse aptinkamą žmonių nutukimo problemą. Mūsų rezultatai rodo, kad mitybos balanso koregavimas, kaip priemonė valdyti žmones nutukimas taip pat gali būti nelaisvėje laikomų primatų nutukimo mažinimo galimybė.

                          "Mūsų išvados taip pat įdomios evoliuciniu požiūriu. Baltymų suvartojimo reguliavimo modelio panašumas tarp toli giminingų rūšių, pavyzdžiui, žmonių ir beždžionių vorų, turinčių labai skirtingus mitybos įpročius, gali rodyti, kad tokių reguliavimo modelių evoliucinė kilmė yra gana senas, galbūt daug senesnis už paleolito erą. Jei čia nekalbame apie konvergentinę evoliuciją – kitaip tariant, kad beždžionės ir žmonės šį bruožą evoliucionavo nepriklausomai – tuomet šią savybę galėjo turėti ir mūsų bendras protėvis. Beždžionės vorai yra Naujojo pasaulio primatai, kurie atsiskyrė nuo Senojo pasaulio primatų maždaug prieš 40 milijonų metų.

                          "Galiausiai, mūsų tyrimai rodo, kad subalansuoto maisto šaltiniams, kuriuos plačiai naudoja laukinė populiacija, gali prireikti ypatingo dėmesio planuojant išsaugojimą, galbūt reguliuojant kirtimą ir parenkant tam tikras medžių rūšis pakartotiniam sodinimui. Dauguma beždžionių maistas buvo gautas iš figmedžių rūšies Ficus boliviana, kuri šiuo metu yra ruošiama medienai Bolivijoje.

                          Felton ir jos kolegos išsiaiškino, kad beždžionės per 12 stebėjimo mėnesių valgė įvairius vaisius ir daržoves – 105 skirtingus augalus, priklausančius 63 rūšims. Figos buvo ypač populiarios. Beždžionės retai valgydavo vabzdžius, kuriuose gausu baltymų.

                          Beždžionės voros specialiai nesirinko nei energingiausio, nei baltymingiausio maisto, kurį galima gauti, o jų suvalgyto maisto kiekis per dieną svyravo gana įvairiai – vidutiniškai apie 1 kg per dieną, bet kartais net 2,4 kg. diena. Tačiau jie išlaikė apie 0,2 MJ (11 gramų) dienos baltymų suvartojimą, o angliavandenių ir riebalų suvartojimas svyravo nuo 0,7 iki 6,2 MJ. Saldžių, prinokusių vaisių prieinamumas buvo labai susijęs su jų dienos energijos suvartojimo skirtumais – kuo daugiau jų buvo, tuo daugiau jie valgė.

                          „Siekdamos išlaikyti stabilų baltymų suvartojimą, beždžionės voros vartojo daug angliavandenių ir riebalų, kai baltymų kiekis maiste buvo mažas, pavyzdžiui, kai jų mitybą sudarė tik prinokę vaisiai, ir vartodavo daug mažiau angliavandenių ir riebalų maitindamos maistą, kuriame gausu. baltymuose“, – sakė daktaras Feltonas.

                          Ji padarė išvadą: „Turbūt labiausiai žavi ne mūsų pateikiami atsakymai, o klausimai, kuriuos kelia mūsų išvados. Pavyzdžiui, kodėl šie vaisėdžiai valgo tokį patį mitybos modelį kaip ir visaėdžiai žmonės? Ar tai dėl konvergencijos. evoliucija, ar tai išlikęs bendro protėvio bruožas?

                          „Aš taip pat džiaugiuosi, kad mūsų išvados gali būti pritaikytos nelaisvėje laikomų primatų (kur nutukimas yra problema) ir galbūt vorinių beždžionių miško buveinių tvarkymui.

                          "Taip pat svarbu, kad mes parodėme, kad intensyvaus duomenų rinkimo ir naujoviškos analitinės sistemos taikymo derinys gali dramatiškai pakeisti mūsų suvokimą apie rūšies mitybos ekologiją."

                          [1] Baltymų kiekis maiste lemia laisvai gyvenančio primato dienos energijos suvartojimą. Elgesio ekologija. Paskelbta internete su išankstine prieiga. doi: 10.1093/beheco/arp021

                          Atsisakymas: AAAS ir EurekAlert! nėra atsakingi už naujienų pranešimų, paskelbtų EurekAlert, tikslumą! prisidedančios institucijos arba už bet kokios informacijos naudojimą per EurekAlert sistemą.


                          Žiūrėti video įrašą: Como sacar un nuche de la espalda (Spalio Mėn 2022).